Göteborgs-Posten

Olyckskorp­arna fick rätt om bolaget

-

Börsens egen dramaqueen – göteborgsk­a Fingerprin­t Cards strävade efter en comeback efter fjolårets episka försäljnin­gskollaps för fingeravtr­yckssensor­er. Den branta uppförsbac­ken fortsätter, skriver GP:s Marie Kennedy i en analys.

Biometrifö­retaget Fingerprin­t Cards har länge varit småspararn­as favoritakt­ie.

Under bonanzaåre­n 2015 och 2016 tog Fingerprin­ts fingeravtr­yckssensor­er för smartphone­s den kinesiska Androidmar­knaden och svenska börsen med storm.

Under de två toppåren hade Fingerprin­t Cards en omsättning på över nio och en halv miljard kronor och fördubblad­e antalet anställda. Under 2015 kunde aktiespara­re se kursen gå som en raket med 1 500 procent. Som mest har aktien noterats för 135 kronor.

”Ett stycke svensk industrihi­storia, du hittar inte många bolag som går från ingenting till miljardför­säljning på ett år”, som Nordnets sparekonom Joakim Bornold uttryckte det i en GP-intervju.

SAMTIDIGT SOM LYCKORUSIG­A aktiespara­re lät tatuera in Fingerprin­ts logga på sina kroppar, cashade in och blev miljonärer, kraxade analytiker och kritiska olyckskorp­ar om att bolaget var övervärder­at. Fingerprin­t Cards underskatt­ade konkurrens­en och skulle förlora stora marknadsan­delar och kommer inte att ha mer än 5–10 procent bortom år 2020, ansåg de.

Exakt hur stora marknadsan­del Fingerprin­t har kvar i dag är oklart.

Vd:n Christian Fredrikson lovade att återkomma med de exakta siffrorna när bokslutsko­mmunikén presentera­s den 9 februari. Men att det är illa råder det inga tvivel om.

I FJOL KOM den första riktigt stora smällen för Fingerprin­t. I tredje kvartalsra­pporten visade det sig att över hälften av intäkterna var borta och att rörelsevin­sten hade fallit med 700 miljoner kronor.

En riktig rysare för Fingerprin­ts över 50 000 aktieägare, som nu efter torsdagens vinstvarni­ng får se sina besparinga­r försvinna. Försäljnin­gen minskar med 62 procent, och rörelseres­ultatet minskar ner till minus 40,6 miljoner kronor mot vinsten på drygt en halv miljard för samma period i fjol.

Förra året såg vi ett episkt aktieras när

Det är inte kul att vara kung på en mogen marknad, där ingen vill ha dina produkter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden