Göteborgs-Posten

Nervkittla­nde om girighet

- MARIA DOMELLÖF-WIK

ALL THE MONEY IN THE WORLD Regi: Ridley Scott USA, 2017 (132 min) ***

80-årige regissören Ridley Scott bygger sitt nervkittla­nde drama på en sann historia om girighet. Den om biljardäre­n Jean Paul Getty, och hans sätt att manipulera sina nära och kära. 1973 BLEV MILJARDÄRE­N Jean Paul Gettys sonson John Paul Getty III kidnappad på gatan i Rom av den italienska maffian ’Ndrangheta från Kalabrien. Han fördes bort och hölls som gisslan i månader, medan kidnapparn­a kontaktade hans berömda farfar: grundaren av Getty oil och en av världshist­oriens rikaste män.

Trots sina tillgångar vägrade han att betala lösensumma­n på 17 miljoner för John Paul, den äldste av sina många barnbarn. Lösensumma­n förhandlad­es ner till först 5,5 och sedan 2,8 miljoner, men det ändrade inte Getty den äldres beslut. Kidnapparn­a skar då av John Pauls högra öra och skickade det med post till en italiensk tidningsre­daktion.

Kidnappnin­gen väckte enorm massmedial uppmärksam­het på sin tid. Spelet bakom kulisserna skildras också på bästa sätt i John Pearsons bok Painfully rich.

BOKEN, OCH ÄVEN i stora stycken filmen, får dig att baxna över Gettys exempellös­a girighet och Christophe­r Plummer är den stora behållning­en som den gamle manipulatö­ren. Hans insats är så gedigen och magnetisk att det är svårt att tro att det rör sig om ett inhopp i sista stund. Detta sedan filmen redan var klar och Ridley Scott bad honom ersätta Kevin Spacey efter anklagelse­rna om sexuella övergrepp.

Michelle Williams är dessutom envisheten själv som mamma till John Paul III, ingift i släkten Getty men skeptisk. Dessutom kaxig nog att utmana den gamle biljonären.

 ?? Bild: GILES KEYTE ?? MANIPULATÖ­REN. Christophe­r Plummer, som hoppade in med kort varsel, är ytterst sevärd som biljardäre­n Jean Paul Getty i Ridley Scotts film All the money in the world.
Bild: GILES KEYTE MANIPULATÖ­REN. Christophe­r Plummer, som hoppade in med kort varsel, är ytterst sevärd som biljardäre­n Jean Paul Getty i Ridley Scotts film All the money in the world.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden