Göteborgs-Posten

Maze Runner går på tomgång

- MATS JOHNSON

ACTION MAZE RUNNER: THE DEATH CURE Regi: Wes Ball, USA, 2018 (142 min) **

Maze Runner 3, som fått titeln The death cure (ungefär botemedlet mot döden), siktar in sig på tonåringar och inte fullvuxna filmkritik­er, men jag tror att alla oavsett ålder håller med mig om att detta inte kan mäta sig med

Hunger Games-filmerna. Det saknas en karismatis­k skådis av Jennifer Lawrences kaliber.Regissören Wes Ball har att arbeta med en hoper bleka unga skådespela­re och blekast av dem alla är huvudrolls­innehavare­n Dylan O’Brien. Han lyckas med konststyck­et att ha ett och samma småtrista ansiktsutt­ryck, oavsett känsloläge, i två timmar och tjugotvå minuter.

Annars några helt okej actionsekv­enser. I synnerhet den allra första med ekon från både Mad Max- och Fast

& furious-filmerna. Sedan går det på tomgång i ett bra tag.

FILMEN ÄR FASLIGT lång. Handling: I en dyster framtid är alla städer utom en raserade. Ett dödligt virus håller på att utplåna mänsklighe­ten. Först blir man en zombie, sedan dör man på riktigt. Hoppet står till några ungdomar som av outgrundli­g anledning är immuna mot sjukdomen.

I Maze Runner finns en tydlig uppdelning mellan good guys och bad guys. Och det är väldigt många godhjärtad­e som måste räddas i sista sekunden. Just de uppläggen påminner om ett tv-spel. Inte så mycket spring i labyrinter den här gången, dock.

Den sista scenen indikerar att nu är det slut. Verkligen slut. Tack.

 ??  ?? EN BLEK TRIO. Newt (Thomas Brodie-Sangster), Thomas (Dylan O’Brien) och Minho (Ki Hong Lee) i den sista Maze runnerfilm­en.
EN BLEK TRIO. Newt (Thomas Brodie-Sangster), Thomas (Dylan O’Brien) och Minho (Ki Hong Lee) i den sista Maze runnerfilm­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden