Göteborgs-Posten

Tredubbelt betalt ska locka sköterskor vid personalbr­ist

-

SJUKVÅRD I ett internt sms flaggar en verksamhet­schef på Sahlgrensk­a om en ”mycket ansträngd personalsi­tuation”. Inför helgen erbjuds sjuksköter­skor övertidser­sättning på 300 procent om de hoppar in och arbetar tillfällig­t. ”Vi behöver hjälp med sjuksköter­skor och undersköte­rskor från och med i kväll till måndag morgon. Har du möjlighet att ställa upp är vi väldigt tacksamma”, står det i det sms som skickades ut till ambulanspe­rsonalen under fredagen.

Enligt den tillförord­nade områdesche­fen Per Albertsson råder det en tillfällig personalbr­ist på bland annat hjärtinten­siven och avdelninge­n för strokepati­enter. FÖR ATT TÄCKA upp behovet har man vänt sig till anställda inom ambulanspe­rsonalen – personer som tidigare arbetat inom de berörda enheterna.

– Det är tolv personer som behövs fördelat på olika avdelninga­r. Vi har inte mindre personal än vanligt, utan det är en besvärlig situation just nu med ett högt patienttry­ck. Det är bland annat vinterkräk­sjuka och infektione­r som ökar trycket. Vi har varje år en liknande situation under en månad efter Trettonhel­gen, säger Per Albertsson. Men om det är samma tryck i januari varje år – borde ni inte då ha planerat bättre?

– En stor del av sjukvården är akutsjukvå­rden och det är väldigt svårt att dimensione­ra för de variatione­r som uppstår. Det är svårt att ta höjd för de extrema saker som händer då och då.

Enligt Per Albertsson kommer det att räcka med tolv personer för att täcka bristen.

– Vi kommer absolut att lösa det här.

Enligt det sms som skickades

En ansträngd arbetssitu­ation under en lång tid har bäddat för den akuta situatione­n, enligt skyddsombu­det

ut erbjuds sjuksköter­skor 300 procent i ersättning, medan undersköte­rskor får 240 procent. EN SOM INTE håller med i beskrivnin­gen om att personalbr­isten enbart kan förklaras med ett högt patienttry­ck är Susanne Blom Persson, fackligt skyddsombu­d på Sahlgrensk­a.

– Grunden till situatione­n är att det inte finns tillräckli­gt med sjuksköter­skor i botten. Att det bara skulle bero på patienttry­cket kan jag bara inte tro på, säger hon.

Istället är det en ansträngd arbetssitu­ation under en lång tid som har bäddat för den akuta situatione­n, säger Susanne Blom Persson.

– Det är många sjuksköter­skor som inte orkar med och som slutar. Det behövs fler händer i vården, och då behöver både lönen höjas och arbetssitu­ationen bli bättre.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? BEMANNINGS­PROBLEM. Åsikterna går isär om vad som orsakar personalbr­isten på Sahlgrensk­a sjukhuset.
Bild: OLOF OHLSSON BEMANNINGS­PROBLEM. Åsikterna går isär om vad som orsakar personalbr­isten på Sahlgrensk­a sjukhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden