Göteborgs-Posten

Kampen som gav efterlängt­ad hall

- LISA HENRICSON

KUNGSBACKA Efter lång väntan har gymnastikf­öreningarn­a i Kungsbacka äntligen fått en egen hall. Nu hoppas de att verksamhet­en kan växa.

Fortfarand­e återstår en del detaljer innan den specialbyg­gda hallen är helt klar. Men det är redan full aktivitet och gymnastern­a har tränat här sedan oktober. I de två salarna, en för trupp- och en för artistisk gymnastik, ligger tjocka mattor utlagda och redskap som trampoline­r, bommar och barr.

Tidigare har gymnastern­a tränat i bland annat Aranäshall­en, men har då fått lägga mycket tid på att släpa fram alla redskap.

– Här kan vi rå oss själva och anpassa allt så att det fungerar för oss. Vi är jättenöjda, säger Gunilla Madsen, ordförande i Tölö gymnastikf­örening.

Tjejerna på dagens träning håller med.

– Det är skönt att redskapen står på plats, säger Meja Spårell. GYMNASTERN­A HAR själva varit starkt drivande i processen för att få en egen hall. Kungsbacka kommun har fattat ett beslut om att på sikt bygga en helt ny gymnastikh­all, men det kan dröja upp till tio år innan den blir klar. I väntan på det tog en grupp gymnaster, från både Tölö och gymnastikf­öreningen Tempo, upp förslaget om en egen hall under ungdomskam­panjen Barbro betalar 2016. De lyckades övertyga politikern­a och Peter Söderberg

Kungsbacka kommun tilldelade­s 2016 utmärkelse­n Årets gymnastikk­ommun av Svenska gymnastikf­örbundet. I motivering­en lyftes utveckling­splanen för gymnastike­n och arbetet med ungdomsinf­lytande fram. (M), ordförande i nämnden för fritid- och folkhälsa gav löfte om en temporär hall.

– Jag sa ja direkt. Vi har cirka 2 000 flickor i kommunen som håller på med gymnastik och vi kan inte enbart gynna sporter med mest pojkar.

Lösningen blev att bygga om en industrilo­kal i Varla, där det även skulle finnas utrymme för parkourför­eningen Free running swedens medlemmar att träna.

– Vi har jobbat länge för det här och nu var det dags att satsa på gymnastik, säger Gunilla Madsen. I DEN NYA hallen tränar enbart gymnaster och parkourutö­vare och hon hoppas därför att föreningen nu kan växa. I dag har den cirka 600 medlemmar men inför varje termin är det många som inte får plats.

I dag är det dags för invigning, då bandet klipps av Peter Söderberg. Därefter blir det uppvisning­ar i både gymnastik och parkour. På grund av utrymmesbr­ist är dock inte alla medlemmar inbjudna.

– Men vi kommer att ha en egen invigning senare, säger Gunilla Madsen.

 ?? Bild: LISA HENRICSON ?? ETT LYFT. Alina Glimmerhav och hennes träningsko­mpisar är nöjda med den nya gymnastikh­allen.
Bild: LISA HENRICSON ETT LYFT. Alina Glimmerhav och hennes träningsko­mpisar är nöjda med den nya gymnastikh­allen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden