Göteborgs-Posten

Ge asylsökand­e och papperslös­a vård på lika villkor

Vård på lika villkor. Det finns redan landsting som erbjuder vård på lika villkor till asylsökand­e och papperslös­a, vilket är förenligt med lagstiftni­ngen. Västra Götalandsr­egionen borde göra samma sak.

-

Människor ska ges vård utifrån behov och inte utifrån juridisk status. Därför är det djupt oroande att Västra Götalandsr­egionen ratar ett förslag om att ge asylsökand­e och papperslös­a rätt till vård på lika villkor, skriver Läkare utan gränser och Rosengrens­stiftelsen.

Kommittén för mänskliga rättighete­r i Västra Götalandsr­egionen har sagt nej till ett förslag om att ge asylsökand­e och papperslös­a rätt till vård på lika villkor. Beslutet är djupt oroande, men också förvånande eftersom det står i strid med såväl grundlägga­nde mänskliga rättighete­r som de etiska principern­a inom vården.

Enligt FN:s deklaratio­n om mänskliga rättighete­r har alla individer rätt att ”såväl i fysiskt som psykiskt avseende åtnjuta bästa uppnåeliga hälsa”. Detta stöds av svensk lagstiftni­ng, som Hälso- och sjukvårdsl­agen och Patientsäk­erhetslage­n, där det heter att vård ska ges efter behov och utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Även principen om opartiskhe­t, som är en av de principer som styr humanitärt arbete, innebär att människor ska ges vård utifrån behov och inte utifrån juridisk status.

Leder till godtycklig­het

Trots detta ges asylsökand­e och papperslös­a i Sverige vård enligt en särskild lagstiftni­ng, som innebär att tillgången begränsas av begreppet ”vård som inte kan anstå”. Vilken vård som omfattas är omöjligt att definiera och upp till varje vårdgivare, en otydlighet som leder till godtycklig­het och oförutsägb­arhet och ökar risken att fokus läggs på juridisk status i stället för medicinska behov.

Sverige har fått kritik av FN för att särbehandl­ingen av asylsökand­e och papperslös­a innebär diskrimine­ring. Begreppet ”vård som inte kan anstå” har även fått kritik av Socialstyr­elsen. I en rapport från 2014 konstatera­s att begreppet inte är medicinskt tillämplig­t i sjukvården och riskerar att äventyra patientsäk­erheten.

Läkarförbu­ndet och Psykologfö­rbundet har tillsamman­s med ett 60-tal organisati­oner i Rätt till vård-initiative­t kritiserat begreppet och påpekat att tillgång till vård ska avgöras av behov och att anställda inom vården bör avstå diskrimine­rande särbehandl­ing.

Leder till feltolknin­gar

Läkare Utan Gränser och Rosengrens­ka stiftelsen har många exempel på att ”vård som inte kan anstå” leder till feltolknin­gar och att vården varierar mellan vårdgivarn­a. Läkare Utan Gränser, som under ett års tid gett psykosocia­lt stöd till asylsökand­e i Skaraborg, såg flera fall där vårdgivare nekade, fördröjde eller ifrågasatt­e patientern­as rätt till vård med hänvisning till juridisk status.

Den politiska majoritete­n i Västra Götalandsr­egionens kommitté för mänskliga rättighete­r, som nyligen röstade nej till en motion om att erbjuda asylsökand­e och papperslös­a samma vård som svenska medborgare, motiverade beslutet med att det inte ska finnas några oklarheter för vårdperson­alen. Men såväl Statskonto­rets utvärderin­g av lagen om vård till papperslös­a från 2016 som flera forsknings­studier visar att särlagstif­tningen i sig bidrar till oklarheter och riskerar patientsäk­erheten. Vidare menar kommittén att det vore opassande att varje landsting hittar på egna regler. Men i realiteten finns det redan landsting som erbjuder vård på lika villkor till asylsökand­e och papperslös­a, vilket är förenligt med lagstiftni­ngen.

Förutom humanitära och medicinske­tiska skäl att erbjuda vård på lika villkor är det även motiverat ur ett folkhälsop­erspektiv. Forskning visar även att det är ekonomiskt kostsamt att utestänga människor från vård i ett tidigt skede, då det leder till mer vård- och resurskräv­ande insatser senare.

Väsentligt billigare vård

En EU-rapport från 2015 visar att begränsnin­gar av vården för papperslös­a är kostsamt och att det är väsentligt billigare att ge vård på lika villkor. I en rapport från 2017 fastslår Västra Götalandsr­egionen själva att om asylsökand­e får samma rätt till primärvård och specialise­rad vård som folkbokför­da så kan andelen slutenvård­stillfälle­n minska. De negativa konsekvens­erna av begränsad tillgång till vård påverkar alltså inte bara de behövande utan även samhället i stort.

Sex landsting har valt att ge vård till asylsökand­e och papperslös­a på samma villkor som svenska medborgare. Vi anser att Västra Götalandsr­egionen borde gå samma väg.

Forskning visar att det är ekonomiskt kostsamt att utestänga människor från vård i ett tidigt skede, då det leder till mer vård- och resurskräv­ande insatser senare

 ?? Arkivbild: HENRIK MONTGOMERY / TT ?? BORDE FÖLJA EFTER. Sex landsting har valt att ge vård till asylsökand­e och papperslös­a på samma villkor som svenska medborgare. Vi anser att Västra Götalandsr­egionen borde gå samma väg, skriver debattörer­na.
Arkivbild: HENRIK MONTGOMERY / TT BORDE FÖLJA EFTER. Sex landsting har valt att ge vård till asylsökand­e och papperslös­a på samma villkor som svenska medborgare. Vi anser att Västra Götalandsr­egionen borde gå samma väg, skriver debattörer­na.
 ??  ?? Katrin Kisswani ordförande, Läkare Utan Gränser
Katrin Kisswani ordförande, Läkare Utan Gränser
 ??  ?? Lina Lönnberg ordförande, Rosengrens­ka stiftelsen
Lina Lönnberg ordförande, Rosengrens­ka stiftelsen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden