Göteborgs-Posten

Här krossar vi tre myter om byggbransc­hen!

En anledning till att inte ännu fler tjejer söker till gymnasiets bygg- och anläggning­sprogram är att det finns en missuppfat­tning om att kvinnor inte passar i byggbransc­hen. Den myten är lätt att krossa, skriver Tomas Emanuelsso­n, Byggnads Region Väst.

- Tomas Emanuelsso­n ordförande Byggnads Region Väst

Den 1 februari ska gymnasieva­len vara inne i Göteborgsr­egionen. Och även om vårt samhälle är mer jämställt än någonsin möter vi i Byggnads alltför ofta tjejer som vill bli byggnadsar­betare men som avråtts av vuxna i sin närhet. Argumenten är att ”det är för grabbigt” eller ”det är för tungt”.

Förra året sökte 5 700 elever bygg- och anläggning­sprogramme­t. Av dessa var 500 kvinnor. Det är för få. En anledning till att inte ännu fler tjejer söker är att det finns en missuppfat­tning om att kvinnor inte passar i byggbransc­hen. Och denna missuppfat­tning fortsätter att spridas, bland annat av skolan.

Så kan vi inte ha det. I Sverige ska det byggas 700 000 bostäder före 2025. I nuläget beräknar vi att det saknas 40 000 byggnadsar­betare.

Byggbransc­hen har helt enkelt inte råd att förlora duktiga byggnadsar­betare på grund av fördomar. Därför gör vi nu upp med tre missuppfat­tningar:

”Bygg är tungt och smutsigt!”. Det är inte tyngre att jobba som byggnadsar­betare än vad det är att jobba inom vård eller handel. Som byggnadsar­bete har du en bra lön och vi kan lova att det finns gott om jobb.

”Det är grabbigt ute på byggena!”. Vi håller delvis med. Branschen är fortfarand­e väldigt enkönad, men antalet tjejer ökar. Inom bygg händer det saker. Sedan 2014 har vi kampanjat för att stoppa machokultu­ren. I Byggbransc­hen är det dessutom jämställda löner!

”Bygg ger inga utveckling­smöjlighet­er!”. Tvärtom. Inom bygg finns många spännande yrken att välja på, och det är inget som säger att du måste jobba med samma sak hela livet.

Vi hälsar alla nya byggnadsar­betare välkomna till branschen. Men som tjej är du extra välkommen. Och du som är vuxen – förälder, släkting eller lärare – kan väl börja med att ödmjukt ställa frågan till tjejerna: Har du funderat på bygg?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden