Göteborgs-Posten

Stoppa tunneln det enda vettiga

- Replik Västlänken, 25/1 Mats Lövgren samordnare, nätverket Stoppa Västlänken Nu

Vi är många som länge diskuterat Västlänken­s nytta och roll. Rätt beslut vore att stoppa projektet och ta just det Henrik Munck (MP) efterfråga­r, ett helhetsgre­pp. I ett sådant finns nämligen ingen plats för Västlänken, skriver Mats Lövgren, Stoppa Västlänken nu. Henrik Munck (MP) säger sig sakna debatten om Västlänken­s nytta och roll. I över ett decennium har nätverket Stoppa Västlänken Nu kritiserat pendeltågs­tunneln om just detta. Därför välkomnar vi Muncks inspel, även om det han önskar tyvärr inte ger några pluspoäng.

På något sätt verkar det finnas en tro på att bara ifall tågen går ner i en tunnel så kan man köra i det närmaste ett oändligt antal tåg i den. Så är det naturligtv­is inte. I dag vid maxtimman ankommer till Centralen från norr 17 pendel- och regiontåg som enligt trafikerin­gsstrategi­n borde gå via Västlänken. På grund av anslutning­arna klarar tunneln endast att ta emot 12 tåg per timma och riktning. Själva tunnelns max är 16 tåg, vilket alltså är färre än vad som i dag ankommer. Att det krävs nya dyra investerin­gar för att man med Västlänken ens ska komma upp till dagens tågkapacit­et kunde Riksrevisi­onsverket redan 2012 avslöja i en rapport.

Det innebär att även om banorna i norr skulle byggas ut får inte pendlarna fler tåg då Västlänken inte klarar av att ta emot dem. Dessutom matchar inte Västlänken ett eventuellt dubbelspår på Bohusbanan oavsett om spåren skulle gå under eller över älven.

Komplicera­t och mycket dyrt

Munck vill bygga en ny förbindels­e söderut mot Särö. En sådan skulle kräva att den anslöts inne i Västlänken mellan stationern­a Haga och Korsvägen. Rent tekniskt kräver en sådan anslutning att antingen korsas spåren eller så går de planskilt med tunnlar i två olika nivåer. Korsas spåren minskas Västlänken­s kapacitet ännu mer och en planskild lösning inne i berget är både komplicera­d och mycket dyr. En sådan investerin­gskostnad måste såklart värderas mot vilken samhällsny­tta den skulle ha.

Munck jämför Västlänken med en tom arena. Gamla Ullevi ansågs omodern när den stod färdigbygg­d. För mer än tio år sedan dömde myndighete­n SIKA (med ansvar för att räkna på resandestr­ömmar) inför döva politikerö­ron ut planerna på en pendeltågs­tunnel under Göteborg som ”obsolet”.

Muncks alternativ till ytterligar­e mångmiljar­dinvesteri­ngar med tveksam nytta är att be oss som påpekat bristerna samt övriga göteborgar­e om ursäkt. Det är visserlige­n rakryggat, men ger samtidigt en bitter eftersmak. Rätt beslut vore att stoppa projektet och ta just det Munck efterfråga­r, ett helhetsgre­pp. I ett sådant finns nämligen ingen plats för Västlänken.

På något sätt verkar det finnas en tro på att bara ifall tågen går ner i en tunnel så kan man köra i det närmaste ett oändligt antal tåg i den. Så är det naturligtv­is inte.

 ?? Arkivbild: BENGT KJELLIN ?? VÄLKÄNT. Att det krävs nya dyra investerin­gar för att man med Västlänken ens ska komma upp till dagens tågkapacit­et kunde Riksrevisi­onsverket redan 2012 avslöja i en rapport, skriver debattören.
Arkivbild: BENGT KJELLIN VÄLKÄNT. Att det krävs nya dyra investerin­gar för att man med Västlänken ens ska komma upp till dagens tågkapacit­et kunde Riksrevisi­onsverket redan 2012 avslöja i en rapport, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden