Göteborgs-Posten

Många isolyckor i ostadig väderlek

- MARTIN MEDERYD HÅRDH

OLYCKOR Flera personer har gått genom isen i Sverige de senaste dagarna – i flera fall har det varit dödsolycko­r. Ostadigt väder leder till ostadig is. – Det kan vara extra lurigt i år, säger Jan Insulander vid Issäkerhet­srådet. I går omkom två män i en olycka där de gick genom isen på sjön Stråken utanför Motala. En man i 75-årsåldern hittades också livlös i en vak i Rotebro norr om Stockholm. Senare på lördagskvä­llen meddelade polisen att han avlidit. På fredagen drunknade en man i 70-årsåldern utanför Askersund. Det har skett samtidigt som vädret slagit om i stora delar av landet.

– Det har varit varmgrader och otroligt mycket blåst på isen, säger Jan Insulander, projektled­are vid Issäkerhet­srådet och erfaren långfärdss­kridskoåka­re. ISFÖRHÅLLA­NDEN påverkas av fler faktorer än temperatur­en. Det räcker inte att det har varit minst nollgradig­t.

” Testa isen varje gång du upptäcker en förändring i den. Om den blir lite mörkare, ljusare eller låter annorlunda.”

– I år har det varit väldigt höga vattenflöd­en.Det blir mycket vatten som rinner i vattendrag­en, som så småningom hamnar i sjöarna och orsakar strömdrag.

Han poängterar också att vädret har varit mulet – is växer vid klar väderlek. ETT MILDARE VÄDER dragit in över stora delar av Sverige under de senaste dagarna.

– Kommande dagar ser man att det i Götaland och södra Svealand kommer att vara plusgrader dagtid, säger SMHI:s meteorolog Sandra Andersson.

Det väntas också blåst och nederbörds­områden. I södra Sverige innebär det regn och blötsnö.

Om man ska ut på isen bör man testa dess hållbarhet med en ispik eller isborr, säger Jan Insulander. Dessutom bör man ha isdubbar och någon form av flythjälp. Framför allt ska man ha lokalkänne­dom och inte ge sig ut på egen hand.

– Testa isen varje gång du upptäcker en förändring i den. Om den blir lite mörkare, ljusare eller låter annorlunda, säger han.

Hittills i år har minst sex personer dött i isolyckor. Under 2017 var det totalt elva personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden