Göteborgs-Posten

Svenskarna är trygga och optimistis­ka

- ANTON KASURINEN

SAMHÄLLE Sverige är det land i EU där befolkning­en är mest positiv inför framtiden. I en ny EUundersök­ning tillhör Sverige toppländer­na i nästan alla kategorier. När EU frågat över 37 000 personer i 33 länder om livskvalit­et sticker Sverige ut som ett land där invånarna verkar må särskilt bra. Sverige är exempelvis det land där flest personer, 85 procent, är optimistis­ka över sin framtid. SVENSKARNA SLÅS ENBART av finländarn­a när det kommer till att se ljust på barnbarnen­s framtid. 83 procent av de svarande i Sverige ser positivt på sina barnbarns framtid, i Finland är siffran 86 procent.

Sverige tillhör tillsamman­s med Danmark, Österrike, Finland och Nederlände­rna de fem länder i Europa där invånarna känner sig mest tillfreds med livet.

88 procent av svenskarna är nöjda med området de bor i, och Sverige är ett av de tre länder där invånarna känner sig mest trygga ensamma hemma om natten i sina egna hem. Bara tre procent uppger att de känner sig otrygga. 85 procent av svenskarna känner sig trygga när de går hem själva om natten, samma siffra som i Danmark. Bara Finland och Spanien har högre siffror.

Sverige sticker ut negativt i frågan om man anser att det finns spänningar mellan religiösa grupper. 45 PROCENT SÄGER att det finns stora spänningar och 51 procent anser att det finns vissa spänningar. Bara fyra procent säger att det inte finns några spänningar mellan religiösa grupper i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden