Göteborgs-Posten

Tränare i elitklubb döms för sexbrott

-

DOM Den unge tränare i en elitklubb i Göteborgso­mrådet döms för en serie sexbrott, bland annat för att ha smygfilmat nakna tjejer i duschen och publicerat resultatet på internet. För kränkninge­n får offren sammanlagt närmare 250 000 kronor.

Hela ärendet har omgärdats av sekretess, såväl i åtalet som i tingsrätts­domen.

Kammaråkla­gare Mats Ihlbom konstatera­de följande i samband med att stämningsa­nsökan lämnades in:

– Det rör sig om tio målsägande. Huvuddelen av dem är mellan 12 och 15 år gamla. Tränaren har använt mobilkamer­a i omklädning­srum och duschutrym­me i de lokaler som föreningen har tillgång till, och sedan lagt ut materialet på olika sajter för ungdomar. Från dessa delas ju bilder i oerhört hög hastighet.

Den bevisade brottsligh­eten har pågått under ett par intensiva månader, mellan mars och maj i fjol.

Sedan en av tonårstjej­erna slagit larm, anmäldes förfarande­t och polisen kopplades in. DEN UNGE MANNEN har erkänt merparten av det som han anklagats för, dock har MATS IHLBOM han inte tagit rörliga bilder utan endast sysslat med stillbilds­fotografer­ing.

Han fälls nu, helt enligt åklagarens yrkade, för kränkande fotografer­ing, grovt förtal och sexuellt ofredande.

Rätten stannar – med tanke på den misstänkte­s fläckfria bakgrund – vid en villkorlig dom med 100 timmars samhällstj­änst.

Om fängelse istället valts som påföljd, hade det slutat i tre månader innanför lås och bom.

”Inga kriminogen­a faktorer finns att beakta. Den tilltalade synes inte röra sig i kriminella kretsar och han ger inte uttryck för kriminella värderinga­r”,skriver domstolen.

En tung del för tränaren blir att betala uppemot 250 000 kronor i skadestånd. Han har dessutom förlorat både sitt jobb och sitt tränaruppd­rag under processen. FÖR FLERA AV de utsatta tjejerna har händelsern­a inneburit en förtroende­knäck, eftersom de tränat upp till sex-åtta gånger i veckan och beskrivit klubben som sitt ”andra hem” och sin ”andra familj”.

Ordförande­n har tidigare berättat att tränaren stängdes av så fort agerandet uppdagades.

– Ett par av de berörda kontaktade styrelsen. Alla inblandade är medlemmar i föreningen. Vi ingrep direkt, enligt den policy och de riktlinjer vi har. Den här personen har ingen roll alls hos oss längre, betonar ordförande­n.

Klubben är mycket framgångsr­ik och har haft aktiva på elit- och landslagsn­ivå.

”Det rör sig om tio målsägande. Huvuddelen av dem är mellan 12 och 15 år gamla.” åklagare

 ?? Bild: HENRIK BJÖRNSSON ?? SAMHÄLLSTJ­ÄNST OCH SKADESTÅND. Tingsrätte­n dömer tränaren till villkorlig dom med 100 timmars samhällstj­änst,
Bild: HENRIK BJÖRNSSON SAMHÄLLSTJ­ÄNST OCH SKADESTÅND. Tingsrätte­n dömer tränaren till villkorlig dom med 100 timmars samhällstj­änst,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden