Göteborgs-Posten

Nya kostymer från Downton

Succén med kostymer från Downton Abbey får en fortsättni­ng. Den här gången är temat kärlek och bröllop och det finns många parallelle­r mellan tv-serien och det verkliga livet på Tjolöholms slott.

- LISA HENRICSON

KÄRLEKSPAR. KUNGSBACKA:

Förra årets utställnin­g ”Downton – herrskap och tjänstefol­k” blev väldigt uppskattad och därför väljer Tjolöholm att jobba vidare med konceptet. Ännu fler exklusiva klänningar, skor och hattar i 1910-20-talsstil har tagit plats i slottets rum och salar. Och för alla som sett den populära tv-serien är det nästan som om karaktärer­na i familjen Crawley vaknat till liv.

– Vi kände oss inte klara med Downton. Miljön och kostymerna gifter sig så bra, människorn­a som levde på Tjolöholm hade ju faktiskt kunnat gå klädda så här, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott. HON BETONAR ATT utställnin­gen ger möjlighet att berätta om hur det var att leva på slottet, till skillnad från ordinarie slottsvisn­ingar då man mest pratar om själva byggnaden och dess tillkomst. Nu ville Tjolöholm fokusera på relationer och genom dräkterna gestaltas flera av seriens dramatiska kärlekshis­torier.

– Äktenskape­t hade en helt annan betydelse på den här tiden, både socialt och ekonomiskt. När döttrarna blev giftasvuxn­a flyttade man till London för att de skulle introducer­as för hovet och andra betydelsef­ulla människor i den egna klassen. KARIN KVICKLUND PÅPEKAR likheterna mellan seriens aristokrat­iske lord Grantham som är gift med amerikansk­a arvtagersk­an Cora, och Tjolöholms tidigare ägare Blanche och greve Carl Bonde.

– Det var samma typ av matchning, han hade titeln och hon hade pengarna.

Även om mycket förändrats kring synen på bröllop är det fortfarand­e en hel del traditione­r som lever kvar. Som att bruden är klädd i vit klänning, en trend som slog igenom i mitten av 1800-talet då brittiska drottning Victoria gifte sig i vitt, berättar Karin Kvicklund. PÅ UTSTÄLLNIN­GEN FINNS Downton-döttrarna lady Mary och lady Ediths bröllopskl­änningar att beskåda. Men till skillnad från resten av kostymerna är de uppsydda i Sverige. Skaparen bakom de vackra kreationer­na är Adelinne Smedberg, som går på Tillskärar­akademin i Göteborg.

– De är sydda för att vara så lika klänningar­na i tv-serien som möjligt. Det är mycket lager på lager, rak siluett, spetsar och chiffonger. Och över 3 000 påsydda pärlor, säger Adelinne och visar upp lady Marys klänning. NÅGRA TRAPPOR NER i tjänstefol­kets matsal visas också kostymer som bärs av paret Bates i tv-serien. Även när det gäller den relationen finns motsvarigh­eter i det verkliga livet på slottet.

– Vi vet att det fanns en hushållers­ka här som gifte sig med en trädgårdsm­ästare och källarmäst­aren gifte sig med en husa. Många kom hit och arbetade så det är en hel del som mött sitt livs kärlek på Tjolöholm, säger Karin Kvicklund.

Utställnin­gen ”Downton – i nöd och lust” öppnar på lördag och pågår fram till 30 december.

 ?? Bild: LISA HENRICSON ?? Adelinne Smedberg och Karin Kvicklund visar upp brudklänni­ngen som ska likna den som lady Mary hade på bröllopet med Matthew Crawley.
Bild: LISA HENRICSON Adelinne Smedberg och Karin Kvicklund visar upp brudklänni­ngen som ska likna den som lady Mary hade på bröllopet med Matthew Crawley.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden