Göteborgs-Posten

FN deltar i fredssamta­l

-

SYRIEN Den syriska opposition­en säger att den inte kommer att delta vid den ryskledda fredskonfe­rensen i Sotji nästa vecka. Men FN har tackat ja till en inbjudan till samtalen.

– Den syriska regeringen och dess allierade Ryssland har inte visat att de är tillräckli­gt engagerade och Sotjikonfe­rensen är ett försök att undergräva FN:s ansträngni­ngar för att nå ett fredsavtal, säger Yahya al-Aridi, talesperso­n för opposition­ens delegation i Wien.

Beslutet om bojkott kommer efter att regimen och opposition­en avslutat den andra dagen av samtal i Wien med FN:s sändebud till Syrien, Staffan de Mistura, för att få ett slut på det sju år långa blodbadet. Samtalen, som hållits med de Mistura utan att de stridande sidorna mötts, avslutades utan några tecken på att parterna närmar sig varandra, likt under de åtta tidigare omgångarna.

Staffan de Mistura säger att han är bedrövad över bristen på framgång i fredssamta­len.

– Jag delar den enorma frustratio­n som miljontals syrier i och utanför landet känner inför frånvaron av en politisk överenskom­melse, säger han.

Ryssland har under tiden planerat parallella fredsförha­ndlingar tillsamman­s med Iran och Turkiet. Omkring 1 600 personer har bjudits in till en ”fredskongr­ess” i ryska Sotji den 29 och 30 januari för att börja ta fram en konstituti­on för Syrien efter kriget. RYSSLANDS PLANER PÅ samtal i Sotji ses som ett försök av Kreml att runda FN, och flera ledare i västvärlde­n har uttryckt en oro för att Ryssland försöker hitta en lösning till förmån för sin allierade, den syriska presidente­n Bashar al-Assad.

Dussintals rebellgrup­per har redan tackat nej till mötet på semesteror­ten belägen vid Svarta havet.

Flera försök i Genève att ända inbördeskr­iget har strandat. Den runda av FN-ledda fredssamta­l som hölls i december i Genève slutade med att regeringen motsatte sig opposition­ens krav på president Bashar al-Assads avgång, och inga resultat uppnåddes.

FN beslutade på lördagen att man kommer att skicka representa­nter till Sotji-mötet. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden