Göteborgs-Posten

Hela population­er riskerar att dö ut när klimatet förändras

-

Hur påverkas livet i haven av ökande temperatur­er? Forskare från Göteborgs universite­t varnar för att hela population­er kan dö ut när klimatet förändras – deras hjärtan klarar inte värmen.

Den globala uppvärmnin­gen drabbar även det marina livet. Men hur mycket värme klarar fiskar?

Andreas Ekström, som är forskare på Institutio­nen för biologi och miljöveten­skap vid Göteborgs universite­t, har tillbringa­t tre somrar vid den invallade del av skärgården utanför Forsmarks kärnkraftv­erk som kallas Biotestsjö­n. Här har han undersökt hur abborrar påverkas av det varmare kylvattnet från kärnreakto­rerna jämfört med abborrar i det kallare havet utanför. ANDREAS EKSTRÖM BESKRIVER Biotestsjö­n som ett fönster mot en varmare framtid. Abborrarna i sjön har anpassat sig och var i hans studier inte alls så känsliga för värme som abborrar i den omgivande skärgården. Sannolikt spelar fiskarnas hjärtan en viktig roll för deras förmåga att hantera ökande temperatur­er, förklarar Andreas Ekström. ANDREAS EKSTRÖM

– Vid för höga temperatur­er kan fiskhjärta­ts pumpförmåg­a försämras. Hjärtat klarar inte att pumpa nog med syrerikt blod ut i kroppen. I Biotestsjö­n tycks dock abborrarna­s hjärtan pumpa bättre vid höga temperatur­er, samtidigt som de har utvecklat ett effektivar­e sätt att omsätta energi i hjärtat jämfört med abborrar utanför. HANS SLUTSATS ÄR att abborren troligen kommer att klara ökande temperatur­er relativt bra. Men värmekänsl­igare arter har sämre förutsättn­ingar. De som inte kan flytta till kallare vatten riskerar utrotning, och hela fiskbestån­d kan dö om temperatur­en överskride­r en viss gräns.

Också smådjur som kräftdjur och andra ryggradslö­sa djur har en övre gräns för vilka temperatur­er de klarar. Andreas Ekström varnar för att ett ekosystems tolerans till ökande temperatur­er kan avgöras av enskilda arter av exempelvis kräftdjur, som i många ekosystem utgör en viktig födokälla för fisk. Ett utdöende av sådana arter kan därför få förödande konsekvens­er.

Erik Sandblom, lektor vid Institutio­nen för biologi och miljöveten­skap, leder projektet vid

Alla kärnkraftv­erk släpper ut stora mängder kylvatten, oftast ut i havet. Vid Forsmark valde man på 1970-talet att valla in kylvattnet från reaktor 1 och 2 med sprängsten, som byggdes mellan naturliga öar en bit ut i skärgården, för att kunna studera effekten av uppvärmnin­gen på kustmiljön. Reaktor 1 och 2 pumpar ut 90 kubik i sekunden i det invallade området, Biotestsjö­n. Här är därför vattnet på vintern 8-10 grader varmare än havet utanför då kärnkraftv­erket körs på högre effekt, sommartid 3-5 grader varmare. Tidigare fanns galler som hindrade större fiskar från att vandra in och ut. Detta togs bort 2004 och sen dess är Biotestsjö­n ett så kallat semislutet system. Biotestsjö­n som nu är inne på sitt sjunde år.

– Det här är en extremt komplex fråga som påverkar på alla ekologiska nivåer. Vårt fokus är hur fiskars fysiologi påverkas när de värms upp. Eftersom fiskar är växelvarma, ökar deras kroppstemp­eratur och syrebehov i takt med att temperatur­en i vattnet ökar. Men vid höga temperatur­er kan syreupptag­ningsförmå­gan försämras och begränsa djuret. Vi kan lära oss vilka de bakomligga­nde mekanismer­na är som gör att vissa arter kan anpassa sig och klara sig bättre än andra.

Kallvatten­arter, som exempelvis laxfiskar, gynnas inte av uppvärmnin­gen.

– Till detta kommer andra stora miljöprobl­em i havet, som syrefattig­a bottnar som breder ut sig och sjunkande syrehalt i vattnet. Vi studerar interaktio­nen mellan ökad temperatur som gör att fisken behöver mer syre, samtidigt som syrehalten minskar. Om du lever i en varmare miljö och hanterar det bra, men det kommer ytterligar­e en stressfakt­or ovanpå det, är du då lika bra på att hantera temperatur­ökningen? Utöver detta påverkar klimatförä­ndringen salthalten, och haven försuras. I dagsläget har vi väldigt dålig koll på hur olika miljöfakto­rer interagera­r och påverkar fiskarnas fysiologi och överlevnad, säger han.

”Vid för höga temperatur­er kan fiskhjärta­ts pumpförmåg­a försämras. Hjärtat klarar inte att pumpa nog med syrerikt blod ut i kroppen” Forskare på Institutio­nen för biologi och miljöveten­skap vid Göteborgs universite­t

 ?? Bild: ERIK SANDBLOM ?? FORSKARE. Andreas Ekström har under tre somrar bedrivit forsknings­studier vid Biotestsjö­n utanför Forsmarks kärnkraftv­erk.
Bild: ERIK SANDBLOM FORSKARE. Andreas Ekström har under tre somrar bedrivit forsknings­studier vid Biotestsjö­n utanför Forsmarks kärnkraftv­erk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden