Göteborgs-Posten

Ansvarstyn­gda syskon får Rakels fulla stöd

De tar livslångt ansvar för sin funktionsh­indrade syster eller bror. Ändå har de skuldkänsl­or. ”Många är så vana vid att bli bortglömda, att de glömmer bort sig själva”, säger Rakel Lornér, som leder ”Projekt vuxensysko­n”.

-

PROJEKTLED­ARE.

– Mycket handlar om skuld och en rädsla för att göra varandra ledsna. Föräldrarn­a känner på sig att de inte räckt till. Syskonet har ofta kommit i andra hand. Det där är en dörr man inte riktigt vill öppna, säger Rakel Lornér om ”Projekt vuxensysko­n”, som startade i höstas på Bräcke diakoni.

Målet är att vuxensysko­nen ska förstå att de inte är ensamma om sina känslor och tankar. Det ska bli lättare att prata om hur man vill ha det, så att det blir bäst för alla i familjen. Och det ska vara fullt möjligt att få stöttning om man väljer att gå in som god man för sitt syskon. ”Projekt vuxensysko­n” ska också vara ett stöd för att hitta rimliga gränser för det ansvar man vill ta under ett livslopp.

– Många drar sig för att tänka efter för mycket, för vad är alternativ­et? ”Så här är det bara”, resonerar de. Och det blir inte så bra för alla, säger Rakel.

I de samtalsgru­pper som pågick under hösten, märktes tydligt behovet av att dela erfarenhet­er med varandra.

– Det var skönt för deltagarna att höra att de inte var ensamma om att känna skuld. Många vuxensysko­n har svårt att stå upp för sina egna behov. ”Det är nog bäst att jag tillbringa­r varje ledighet nära gruppboend­et. Jag vill ju inte att min syster ska känna sig ensam; jag vill ju att hon ska ha det bra”. DET ÄR OCKSÅ vanligt att vuxensysko­nen känner skuld över allt de kan, vilket innebär att de ställer höga krav på sig själva gällande relationer och utbildning.

– De blir ofta duktiga och drivna som vuxna, men vågar sällan glädjas över sina framgångar. Glappet till syskonet som inte kan ökar och då skäms man för det! Det här är så dubbelt, säger Rakel.

Inget av detta är föräldrarn­as fel, men det kan ändå kännas svårt att prata om det. ”De gjorde så gott de kunde”. En annan fråga som är laddad, är vad som kommer att hända när föräldrarn­a dör.

– Många föräldrar känner krav på sig att överleva sina barn. Men i dag lever människor med funktionsn­edsättning mycket längre än tidigare. Föräldrarn­a kanske tänker att ”han har tur, han har en bror som

 ??  ?? Rakel Lornér ansvarar för ”Projekt vuxensysko­n”, som riktar sig till vuxna människor vars syskon har en funktionsn­edsättning. Projektet löper
Rakel Lornér ansvarar för ”Projekt vuxensysko­n”, som riktar sig till vuxna människor vars syskon har en funktionsn­edsättning. Projektet löper

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden