Göteborgs-Posten

Wislander ser likheter med ”Bengan Boys”

- CARL GÖRANSSON

HANDBOLL ”Bengan Boys” vann fyra EMguld under sin storhetsti­d. Sexton år efter det senaste guldet står ”Krilles killar” i sin första stora final.

– Sättet att leda det här laget tror jag är ganska likt, säger legendaren Magnus Wislander.

”Slangen” Wislander var kanske den största stöttepela­ren i det svenska handbollsl­andslag som firade stora framgångar från 1990 och en bit in i det nya millenniet.

Nu är 53-åringen expertkomm­entator på Radiosport­en och har följt Blågult på nära håll under EMveckorna i Kroatien. Han ser en hel del likheter mellan Bengt ”Bengan” Johansson gamla guldbygge och Kristján Andréssons nya landslag.

– Det som jag skulle säga är den största likheten är utanför banan, när man träffar killarna. Man känner sig välkommen och inbjuden och jag tror att alla journalist­er känner samma sak. Det är glada miner bland spelarna och alla känner en delaktighe­t i laget, säger Wislander.

Han är mäkta imponerad av vad HANDBOLL: EM Andrésson har lyckats åstadkomma under det dryga året som förbundska­pten.

– Det är en lugn ledarstil och det görs taktiskt bra saker. Man har planen klar för sig och jag tror att de har ett väldigt bra samarbete, ”Boken” (assisteran­de förbundska­ptenen Martin Boquist) och Kristján, säger Wislander.

– Sättet att leda det här laget tror jag är ganska likt. Sedan är det olika individer ute på banan som inte går att jämföra. TT: Kan det här gänget mäta sig med ”Bengan Boys” om tio år?

– Världshand­bollen har blivit bredare och det är fler lag med där uppe. Men det finns potential att vara bra i flera år framöver, det kommer många nya killar och talanger och det är vi tränare i Sverige som måste förädla dem, säger Wislander. Söndagens EM-final då?

Svårtippat förstås – speciellt eftersom spanjorern­a precis som Sverige har varit lite upp och ner i EM.

– Spanien har sett riktigt bra ut i de två sista matcherna, men har också varit bedrövliga tidigare när de förlorade (mot Slovenien).

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? STORA LIKHETER. Magnus Wislander ser en hel del likheter mellan ”Bengan Boys” och Kristján Andréssons nya landslag.
Bild: FREDRIK SANDBERG STORA LIKHETER. Magnus Wislander ser en hel del likheter mellan ”Bengan Boys” och Kristján Andréssons nya landslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden