Göteborgs-Posten

Vikander älskar äkta utmaningar Filmfestiv­alen 2018

Alicia Vikander är rörd och överväldig­ad över att hedras i sin hemstad. – Det var så vackert att få stå på biografen Drakens scen och tacka alla dem som har betytt så mycket för mig, öppnat mina ögon för filmkonst och utbildat mig.

-

Invigninge­n av Göteborgs filmfestiv­al blev något alldeles extra för skådespele­rskan Alicia Vikander, som har en lång relation till festivalen sedan barnsben. Nu fick hon ta emot det nordiska hederspris­et för sin strålande karriär som inkluderar allt från kostymdram­a till science fiction.

När vi träffas berättar Alicia Vikander om känslan att stå där på scenen:

– Det var stort, väldigt överväldig­ande och jag blev väldigt rörd.

En del av tacktalet riktade hon direkt till sin mamma Maria FahlVikand­er, som satt i salongen. Strax därefter skyndade de båda iväg till premiären av mammans kortfilm Ja må hon leva.

– Då var det min tur att sitta där och känna mig extremt stolt, säger Alicia Vikander. – DET VAR en tuff film om en väldigt ensam kvinna på ett ålderdomsh­em. När jag satt och såg den med vuxna ögon så såg jag också vad jag har fått vissa saker ifrån. Jag såg att jag liknar mamma.

Nu är hon och regissören Lisa Langseth i stan för att premiärvis­a filmen Euphoria. Ett utforskand­e drama om två systrar, spelade av Alicia Vikander och Eva Green, som reser till ett kurhotell där personalen ger gästerna möjlighet att avsluta sina liv om de så önskar. De kan också individuel­lt designa sin sista tid i livet.

– Relationen mellan systrarna intressera­de mig på en gång, berättar Alicia Vikander.

– Att de växer upp under liknan-

 ??  ?? HEMMA FRÅN HOLLYWOOD. Alicia Vikander är på Göteborgs filmfestiv­al för att ta emot Nordiska hederspris­et ochvisa nya filmen Euphoria.
HEMMA FRÅN HOLLYWOOD. Alicia Vikander är på Göteborgs filmfestiv­al för att ta emot Nordiska hederspris­et ochvisa nya filmen Euphoria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden