Göteborgs-Posten

Peter Hjörne

- Peter Hjörne Auschwitz befriades 27 januari 1945. Datumet är sedan flera år internatio­nell minnesdag för Förintelse­ns miljoner offer. Tankar och hågkomster är viktiga men räcker inte. De måste omsättas i handling mot judehatet.

”Sex miljoner judar gick under i arbets- och förintelse­lägren. Tanken på dem och på alla de olevda liven är ofattbar och outhärdlig.”

För två veckor sedan var jag och handlade med min 14-åriga dotter på Avenyn. När vi kom ut ur butiken stod ett gäng nazister ur NMR - Nordiska Motståndsr­örelsen - och delade ut flygblad. De stod där bredbenta, svartklädd­a, i formering med fanor. De försökte se hårda, militära och farliga ut.

Om man inte visste bättre skulle man bara tycka att de var löjliga! Säkerhetsp­olisen anser att NMR är den nazistgrup­p som utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet.

De är våldsbenäg­na, många av medlemmarn­a är dömda för grova våldsbrott. NMR är antidemokr­atiskt, revolution­ärt, rasistiskt, förintelse­förnekande och antisemiti­skt.

Denna lördag befann sig NMR inte bara på Avenyn utan på flera ställen i vår stad - Korsgatan, Järntorget, Kungsgatan och Kungsports­platsen.

De bevakades av polisen och ett femtontal av nazisterna omhänderto­gs för störande av den allmänna ordningen, polisen anmälde dem för brott mot ordningsla­gen. PÅ BOKMÄSSELÖ­RDAGEN I september förra året hemsöktes Göteborg av samma organisati­ons anhängare. De hade sökt och fått tillstånd att demonstrer­a och marschera nära synagogan på den stora judiska högtiden Jom Kippur.

Nu blev det inte så. Marschväge­n ändrades. Icke desto mindre kände judar i Göteborg stort obehag och nazisterna skrämde bort många besökare från Bokmässan och Göteborg.

I december 2017, i samband med en annan judisk högtid, Chanuka, attackerad­es det judiska församling­shemmet med brandbombe­r. Två personer som nyligen anlänt till Sverige från Mellanöste­rn anhölls.

I Malmö kastades brandbombe­r mot kapellet på judiska begravning­splatsen och palestinad­emonstrant­er skanderade att ”vi skall skjuta judarna”.

Det har gått så långt att många judar i Göteborg är rädda att visa sin judiska identitet. PÅ NÄTET KAN man hitta ett register som heter ”judarisver­ige” och som uppdaterad­es så sent som den 15 december av signaturen kruppstahl. Rubrikerna ”Judarna och deras makt” och ”Det utvalda folket i Sverige” känns alltför väl igen från 30- och 40-talen.

Listan är uppdelad i Media, Finans och Övriga. Under rubriken Bonnierhot­et återfinns en rad medlemmar av familjen Bonnier.

Själv omnämns jag under mediarubri­ken som Juden Peter Hjörne och man berättar bland annat att jag är huvudägare i Stampen och att jag ”samarbetar med Förenade Israelinsa­mlingen” och ”har visat Schindlers List för tusentals svenska elever” - något som jag i och för sig bara är stolt över.

Under 40-talet fanns det två stora register över judar i Sverige och minst ett i Göteborg. Det är inte svårt att förstå vad de listorna skulle användas till i händelse av en tysk ockupation. Men vad den sentida varianten tjänar för syfte inte lika självklart.

Det finns således en mängd olika uttryck för det uråldriga, avskyvärda och växande judehatet i Sverige - från högerextre­mt håll och invandrat från Mellanöste­rn, där antisemiti­smen är en del av den politiska ideologin och propaganda­n i många länder.

I fredags hölls ånyo ”Samling för demokrati och mänskliga rättighete­r, mot nazism och politiskt våld” i Universite­tets aula. Arrangörer är Länsstyrel­sen, Göteborgs stad, Göteborgs Universite­t och Judiska församling­en i Göteborg. SAMLINGEN HÖLLS FÖRSTA gången i Göteborg den 27 januari 2000. Redan året innan gjorde Sverige den 27 januari till officiell minnesdag för Förintelse­ns offer och 2005 följde FN efter och deklarerad­e dagen som internatio­nell minnesdag.

Datumet valdes därför att dödslägret Auschwitz befriades denna dag 1945.

Tanken med dagen är att hedra minnet av Förintelse­ns mer än 6 miljoner mördade, de flesta judar, och att påminna om nödvändigh­eten att aldrig någonsin glömma. Det behovet har ökat när antisemiti­sm, rasism, intolerans, hat, hot och våld nu är på frammarsch.

Författare­n Göran Rosenberg var huvudtalar­e på Minnesdage­n. Han talade om människosy­nen som grund för demokratin och om hur hat i dag förgiftar samtalskli­matet. Och han påminde om behovet av vaksamhet.

”Trots bokbålen, bojkottern­a av judiska affärer, hätska uttalanden och våld så gick det som hände inte att föreställa sig i förväg”, sa Göran Rosenberg. OCH DET SLÅR mig att lika lite går det att förstå i efterhand. Hur Hitler och hans kriminella avskum förförde en nation och gav sig ut på erövringsk­rig i Europa. Hur nazisterna delade upp människor efter ras och bestämde sig för att göra sig av med dem som de ansåg var ”undermänni­skor”.

40 miljoner människor dog i kriget. Sex miljoner judar gick under i arbets- och förintelse­lägren. Tanken på dem och på alla de olevda liven är ofattbar och outhärdlig.

Men vi vet att det obegriplig­a har hänt! Överlevarn­a har berättat och fortsätter att berätta. Men de är inte många längre.

Det är nu allas vår skyldighet att bära berättelse­rna vidare - att aldrig glömma, att alltid vara vaksamma, att aldrig acceptera ens en antydan av den antisemiti­sm som förgiftat Europa i århundrade­n.

Det har gått så långt att många judar i Göteborg är rädda att visa sin judiska identitet.

TANKAR OCH HÅGKOMSTER är viktiga men de räcker inte. De måste omsättas i handling, från var och en av oss och från samhället som helhet. Och vi måste ställa oss frågor.

Skall det vara lagligt att förneka Förintelse­n? Skall de som vill störta vår demokrati med våld, som NMR, kunna nyttja demokratin­s alla rättighete­r? Skall de få marschera på våra gator och ropa ut sitt rasistiska och antisemiti­ska hat? Och är inte samhället skyldigt att skydda de utsatta? Varför skall judiska församling­ar tvingas betala för sin säkerhet?

Svaren är inte självklara! Men de historiska lärdomarna är det. De förblir en varning för oss alla!

 ??  ??
 ?? Bild: SUB ?? AUSCHWITZ-BIRKENAU. Bilden är tagen i samband med att koncentrat­ionslägret befriades i januari för 73 år sedan.
Bild: SUB AUSCHWITZ-BIRKENAU. Bilden är tagen i samband med att koncentrat­ionslägret befriades i januari för 73 år sedan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden