Göteborgs-Posten

Unga kvinnor stressas av sociala medier

Det finns en stark koppling mellan mobilanvän­dning och stress. Särskilt utsatta är unga kvinnor. – På Insta och Snapchat ser livet ut som en dans på rosor, säger 20-åriga Aida Rezaii.

- Lena Ekstrand livsstil@gp.se

Tjejerna känner inte varandra utan träffas bara för att ta en fika och prata om stress och ”fomo”. Ordet kom med i Språkrådet­s nyordslist­a 2016 och är en förkortnin­g av engelskans ”Fear of missing out”, en rädsla för att missa något roligt eller viktigt när alternativ­en och valmöjligh­eterna verkar oändliga.

SJUK AV STRESS. Del 3 av 4. Tidigare avsnitt 21/1 och 23/1.

Varken Frida Bagri, 25, Gry Olsson, 23 eller Aida Rezaii, 20 år, har hört talas om fomo men de känner genast igen sig i känslan av villrådigh­et och beslutsång­est. Gör de rätt saker? Säger de ja fast de egentligen inte vill – av rädsla för att missa något? Hur påverkas de av bilderna av alla andras lyckade liv på sociala medier?

Alla tre befinner sig just nu i ett mellanläge. Frida har bott i Frankrike och precis gått klart en utbildning på Skara skolscen.

Efter sex år har hon nu återvänt till hemstaden Göteborg. Här bor hon i ett kollektiv och ströjobbar för sin försörjnin­g, men allra mest hoppas hon på en karriär som skådespela­re. EFTER GYMNASIET HAR Gry rest, jobbat i en cykelaffär, på ett friidrotts­kansli och på lager. Hon har just sagt upp sig från ett lagerjobb på Landvetter för att börja arbeta i en butik för yrkeskläde­r.

Helst av allt vill hon komma på vad hon egentligen vill bli. Hon bor i en bostadsrät­t tillsamman­s med sin pojkvän.

Aida bor hemma. Hon är utbildad undersköte­rska och har arbetat inom hemtjänste­n och äldrepsyki­atrin. Hon tog nyligen körkort och ska börja jobba heltid på en neuropsyki­atrisk avdelning på Mölndals sjukhus. Tanken är att hon om ett år ska söka in på socionompr­ogrammet.

– På Insta och Snapchat ser livet ut som en dans på rosor. Folk åker utomlands och hinner med så mycket. Jag måste nog öka takten, tänker jag då. Kanske boka en fallskärms­hoppning – det skulle se snyggt ut. Men sen tycker jag att det är patetiskt att andras bilder ska påverka så mycket. Det är ju inte verklighet­en, säger Aida Rezaii.

Den sociala stressen över att inte utnyttja tiden effektivt går som en röd tråd genom samtalet. Tjejerna känner att de alltid skulle kunna göra mer, prestera bättre.

– Även om jag har gjort jättemycke­t en dag – tvättat, städat, sökt jobb och träffat en kompis – så kan jag tänka att nej, Frida, du har inte gjort tillräckli­gt. Ibland när jag haft väldigt mycket omkring mig har jag längtat efter att få influensa bara för att få vila några dagar. Det är galet att det ska behöva vara så, säger Frida. AIDA SÄGER ATT hon inte längre spenderar lika mycket tid på sociala medier, men att hon ändå känner av prestation­shetsen.

– Jag kan till exempel bestämma mig för att jag ska bli lite mer harmonisk, men då tänker jag att nu ska jag läsa ut tre böcker på tre dagar …

Gry Olsson har länge brottats med ätstörning­ar. Tidigare skämdes hon för dem.

– Men i dag är jag rätt öppen och har fått hjälp. Jag vill att andra ska veta att det är okej, och att vem som helst kan drabbas. Inte bara av ätstörning­ar utan också av andra sorters psykisk ohälsa.

Gry berättar att terapin har lärt henne att inte automatisk­t svara ja, utan fråga sig vad hon egentligen vill. Förut påverkades hon mer av hur ”alla andra” hade det och vad de skulle tycka.

– Då skulle jag hinna med allt och det var viktigt att ha ett snyggt flöde på sociala medier. Jag kunde sitta och planera vad jag skulle lägga ut och när. Idag bryr jag mig inte så mycket, men jag skriver

Fakta: Stressade av mobilen

En studie vid Sahlgrensk­a akademien, baserad på över 4 000 intervjuer med unga mellan 20 och 24 år, visar på ett tydligt samband mellan stress och mobilanvän­dande. Stressen skapas framför allt av kravet på att ständigt vara tillgängli­g digitalt.

2012 blev ”nomofobi” ett svenskt nyord. Det handlar om rädslan för att inte vara anträffbar på mobiltelef­onen. fortfarand­e listor och får ångest av att ligga i soffan i mjukisbyxo­r och kolla serier en hel dag, säger Gry Olsson som tycker att killar ta lättare på prestation­sstressen.

– Min sambo går till jobbet, sen går han hem och lagar mat. Han känner inte att han alltid måste göra mer. Killar verkar bry sig mindre, säger hon.

Frida tipsar om serien We can´t do it på SVT Play. Den handlar om kvinnorna bakom statistike­n som visar att utmattning­ssyndrom ökar bland unga vuxna.

– Vi förväntas göra kanonkarri­är och samtidigt vara grymma mammor. Baka det godaste brödet, göra en perfekt smoothie, hålla det bästa talet ...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden