Göteborgs-Posten

Östersjön på väg att förvandlas till en insjö

Brunare, sötare, surare, varmare – klimatförä­ndringarna har börjat förvandla Östersjön till en insjö. Men även västkusten påverkas. Redan i dag ökar arter som gynnas av varmare vatten.

- MARIA BACKMAN

Närmast utanför kärnkraftv­erken är vattnet varmare än det omgivande havet, vilket beror på utsläppen av varmt kylvatten. Sådana områden, som Biotestsjö­n utanför Forsmark kärnkraftv­erk, ger forskarna möjlighet att studera hur kustekosys­temen påverkas av höjda vattentemp­eraturer. Och de får samtidigt en inblick i hur Östersjön kan komma att se ut om 200 år, när klimatförä­ndringarna höjt temperatur­en i hela havet. JENS OLSSON, FORSKARE vid Institutio­nen för akvatiska resurser och koordinato­r för miljöanaly­sprogramme­t Kust och hav på Sveriges lantbruksu­nversitet (SLU), berättar att man utanför kärnkraftv­erken Oskarshamn och Forsmark ser en stor dominans av sötvattena­rter som mört och abborre. Jämfört med havet utanför finns här inte bara fler av dessa fiskar - de växer dessutom snabbare. Samtidigt kan nya arter som egentligen inte trivs i Östersjön etablera sig. REDAN NU SYNS även förändring­ar vid andra delar av kusten som inte påverkas av kylvatten.

– Vi har sett en gradvis förändring sedan 1970-talet av ett ökat inslag av arter som gynnas av varmare vatten, såsom braxen, gös, abborre. Även storspigg har ökat jättemycke­t. Samtidigt minskar arter som föredrar kallare vatten, som torsk och strömming. Det pekar mot att Östersjön blir alltmer lik en insjö, säger Jens Olsson. Hur påverkas västkusten?

– Mindre syrekoncen­tration och högre vattentemp­eraturer innebär förändring­ar av arters förekomst och utbredning. Vi har redan sett en ökning av arter som gynnas av varmare vatten längs västkusten, som fjärsing och japanskt jätteostro­n, som dör vid isvintrar men överlever vid varmare vintrar. Utanför Ringhals kärnkraftv­erk har vi till och med sett minitonfis­kar.

– Vi vet att fiske av rovfiskar leder till starka kedjereakt­ionerna i näringsväv­en, säger Anna Gårdmark, professor vid Institutio­nen för akvatiska resurser på SLU.

– Det visar att det är viktigt att förstå hur även klimatförä­ndringar påverkar samspelet mellan olika arter, och inte bara titta på en art i taget. Även om fiskbestån­den också påverkas av faktorer som övergödnin­g och överfiske, ser vi redan långtidsef­fekter av lägre salthalt och större områden med syrefria bottnar. HENNES FORSKARGRU­PP HAR nyligen visat att uppvärmnin­gen fullständi­gt kan förändra en population­s storlekssa­mmansättni­ng.

– Om man höjer temperatur­en påskyndas biologiska processer. Nytt i vår forskning är dock att detta inte sker likadant hos alla individer, utan beror på art och storlek. Sådana förändring­ar kan ha konsekvens­er både för fångstbarh­et i fiske (vars fångster och lönsamhet ofta beror på hur stora fiskarna är) och för samspelet mellan fisken och andra arter. Storleken på en individ påverkar exempelvis hur mycket den kan äta, hur mycket energi som går åt och sannolikhe­ten att bli uppäten av en annan fisk.

– De här processern­a påverkar också hur mycket fortare en fisk verkligen växer i varmare vatten. Vår forskning har visat att alla temperatur­ökningar därför inte har samma effekt på alla individer och population­er ens inom art. Samspelet mellan individer spelar också en avgörande roll för vilken effekt uppvärmnin­g får på fiskar och fiskpopula­tioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden