Göteborgs-Posten

100-tal döda i bomdåd nära Sveriges ambassad i Kabul

Närmare hundra dödades när en självmords­bombare sprängde en ambulans i Afghanista­ns huvudstad Kabul, den värsta attacken sedan i maj. – Det är ganska kaotiskt, säger Dejan Panic vid ett sjukhus i Kabul.

- GUSTAV SJÖHOLM

Den kraftiga explosione­n inträffade omkring 400 meter från den svenska ambassaden vid 13-tiden, lokal tid.

– All ambassadpe­rsonal är i säkerhet. Vi följer läget. Vi har inga uppgifter om drabbade svenskar i nuläget, sade Fredrik Nordin vid UD:s presstjäns­t i går.

Dejan Panic, vid den italienska hjälporgan­isationen Emergency, som driver ett akutsjukhu­s i Kabul, hörde explosione­n och gick ut och såg röken stiga mot himlen.

– Vi började förbereda oss för en situation med många skadade. För jag var ganska säker på att det skulle ske, baserat på tidigare händelser, säger Dejan Panic.

Omkring 130 personer fördes till sjukhuset där Panic är verksam, som ligger i närheten av explosions­platsen.

– På grund av det stora antalet skador är det ganska kaotiskt. Men vi har stor erfarenhet från liknande händelser, vi vet exempelvis att de som skriker och ropar är ofta är i ett bättre tillstånd än andra, säger Dejan Panic. EXPLOSIONE­N BESKRIVS SOM en av de kraftigast­e de senaste åren. Några mindre byggnader i närheten ska ha kollapsat och fönsterrut­or skakade flera kilometer från platsen.

– Självmords­bombaren använde en ambulans för att ta sig igenom vägspärrar­na. Han passerade den första genom att säga att han skjutsade en patient till sjukhuset Jamuriate och vid den andra vägspärren upptäcktes han och då sprängde han fordonet, säger Nasrat Rahimi vid inrikesdep­artementet till AFP.

En talesperso­n vid hälsodepar­tementet uppger enligt internatio­nella nyhetsbyrå­er att en sammanräkn­ing från sjukhusen pekar på minst 95 döda och 150 skadade.

Niclas Ericsson på Svenska Afghanista­nkommittén befann sig omkring fem minuter med bil från platsen.

– Vi hade just avslutat en brunch

med kollegorna. När folk var tillbaka i sina lägenheter så kände man att huset skakade till, säger han.

Talibanern­a tar på sig dådet, det senaste i en rad attacker i Kabul och övriga Afghanista­n.

– De flesta offren är vanliga afghaner som råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Det blir en otrygghet och belastning på samhället som gör att livet blir svårare, säger Niclas Ericsson. FÖR NÅGRA DAGAR sedan attackerad­es Rädda Barnens anläggning i Jalalabad, och förra helgen dödades 25 personer när gärningsmä­n gick till angrepp mot ett lyxhotell i Kabul.

För biståndsor­ganisation­er lederna attackerna till att det är mer komplicera­t att arbeta och ta sig runt.

– Samtidigt är det viktigare än någonsin att omvärlden inte drar in sitt stöd för den långsiktig­a utveckling­en i Afghanista­n. Det vi vill i första hand är att kunna fortsätta vårt arbete för att bygga upp landet och säkra utbildning och sjukvård, främst ute på landsbygde­n. Så det här är en störning i vårt arbete, men vi gör vad vi kan för att hålla i gång vår verksamhet, som hittills inte påverkats i någon större utsträckni­ng, säger Ericsson.

Emergency har varit på plats i Afghanista­n sedan 1999 och har 400 lokalanstä­llda, liksom tolv till femton utländska medarbetar­e.

– 2017 var det dödligaste året och vi hade det högsta antalet offer vi haft i Kabul. Och Kabul samlar patienter från alla provinser i Afghanista­n, som söker sig hit för att få den bästa vården, säger Dejan Panic, och tillägger att 2018 ser ut att bli ännu värre.

”De flesta offren är vanliga afghaner som råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Det blir en otrygghet och belastning på samhället som gör att livet blir svårare.” NICLAS ERICSSON Svenska Afghanista­nkommittén

 ??  ?? KRAFTIG EXPLOSION. Säkerhetss­tyrkor undersöker platsen där en ambulans sprängdes, vilket dödade och skadade många.
KRAFTIG EXPLOSION. Säkerhetss­tyrkor undersöker platsen där en ambulans sprängdes, vilket dödade och skadade många.
 ?? Bild: MASSOUD HOSSAINI ??
Bild: MASSOUD HOSSAINI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden