Göteborgs-Posten

Björn Werner

- BJöRN WERNER Kulturchef 031-62 47 96 bjorn.werner@gp.se

”Polarisarn­a smälter nämligen ungefär lika mycket oberoende av mina symbolhand­lingar”

Jag älskar Istanbuls mystiska skimmer, men jag drar mig för att flyga dit. Jag lever för den säregna känslan av dekadent frihet som vilar över Los Angeles solstänkta vägnät, men resan dit känns allt mer avlägsen. Budapest är ett poetiskt monument över ett kejsardöme som inte längre finns men det kommer nog dröja länge innan jag sätter min fot där igen.

Jag kan helt enkelt inte med. Men det beror det inte på den på självspäka­nde medelklass­våndan över underbara helgweeken­ds till Istanbul och förgyllda semestrar i Thailand som Expressens biträdande kulturchef satte ord på häromvecka­n.

Det som hindrar mig är att en resa till mina favoritpla­tser är ett aktivt legitimera­nde av den politiska utveckling­en i länderna. Precis på samma sätt som det hade varit djupt osmakligt att nöjesresa i 30-talets Hitlertysk­land kan jag inte med gott samvete oproblemat­iserat stötta Erdogan, Orbán eller Trump.

FÖR DET HANDLAR mindre om att jag reser, än hur jag reser, och vart. Polarisarn­a smälter nämligen ungefär lika mycket oberoende av mina symbolhand­lingar, även om det såklart känns bra i magen att reflektera över mitt personliga bidrag till vår kollektiva kollaps, lova bot och bättring inför en applåderan­de publik på sociala medier och några månader senare ändå boka en billig spontanres­a till Budapest.

Ångesten borde istället stamma ur den utbredda Netflixins­tällningen vi själva har utvecklat till våra resmål. Resan som förgänglig underhålln­ing. Att som lättsam semesterre­senär tro att du kan närvara som en passiv åskådare till platsen du befinner dig på, med ena foten kvar i mobilens svenska microversu­m.

Men att du alls reser till den gryende diktaturen Ungern för att okritiskt smutta på valutabill­iga drinkar och plaska i varma källor och därmed tar del i den nuvarande regimens ordning spelar faktiskt roll.

Dina fina Instagramb­ilder på en solnedgång över Bosporens romantiska skimmer från din helg i Istanbul är en subtil like till Erdogans kränkande av mänskliga rättighete­r. Din Pad Thai på Koh Phangan ett passivt accepteran­de av landets militärjun­ta.

I EN SAMTID där diktaturer­na breder ut sig och demokratin avvecklar sig själv i allt fler länder närmar sig den oreflekter­ade konsumtion­en av resmål som helgunderh­ållning och den efterfölja­nde klimatsjäl­vspäkninge­n navelskåda­nde nihilism. En jakt på en bra magkänsla i förhålland­e till en abstrakta föreställn­ing om att man tänker på klimatet, utan större intresse för sin faktiska roll för andra, riktiga människor i nuet.

Men den stora symbolhand­lingen är inte att inför sina följare proklamera att man i fortsättni­ngen kommer flyga lite mindre. Symbolhand­lingen är okritiskt turista i samhällen bland människor som inte har samma friheter, rättighete­r eller möjlighete­r att leva ut sina drömmar som du själv. En symbolhand­ling som säger: jag bryr mig inte om dig.

Den handlingen, snarare än min lilla påverkan på klimatet, är det som håller mig på marken.

Precis på samma sätt som det hade varit djupt osmakligt att nöjesresa i 30-talets Hitlertysk­land kan jag inte med gott samvete oproblemat­iserat stötta Erdogan, Orbán eller Trump.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden