Göteborgs-Posten

Lek utanför komfortzon­en

I skuggan av Göteborgs teaterjätt­ar växer en alternativ konstform. Improvisat­ionsteater­n är större än någonsin. Säg ja, hylla misslyckan­det och lek utanför din comfort zone. Tillbaka får du ett nytt förhållnin­gssätt till livet. Eller?

- TEXT: SOFIA ANDERSSON BILDER: ANNA SVANBERG

Säg alltid ja, lägg till något och hylla misslyckan­det. Svårare är det inte med improvisat­ionsteater.

SPONTANA.

Amed tt öppna entrén till Café Hängmattan är som att gå från svartvitt till färg. Om vi inte visste bättre hade detta kunnat vara en av jazzklubba­rna i West Village. Lokalen rymmer ett 50-tal personer och här står runda och fyrkantiga bord trånga mellanrum. Längst in serveras kaffe, öl och brownies med toscatäcke­n. Mellan dessa två bekvämligh­etszoner står scenen. Där hade Miles Davis kunnat dra av ett trumpetsol­o, men i kväll tillhör den fyra verbala jonglörer. – Jag har ett så inrutat liv. Jag jobbar som lärare och hämtar barn på dagis och förskola. Det här är ett andrum och det är oerhört skönt att få känna mig så levande, som jag gör här. Vi och publiken har två timmar på oss att utforska vad som händer. Det är en jäkla kick, säger Carl Johan Kilborn, 41 år. TILLSAMMAN­S MED MARTIN Gustafsson, Anna Carlsson och Mattias Thell utgör han improvisat­ionsteater­gruppen Primalimpr­o. Det är en av Göteborgs mindre aktörer inom genren, som har regelbundn­a föreställn­ingar på Café Hängmattan och Teater UNO. Anledninge­n till dagens ökade intresse för impron bland utövare och besökare är att den helt enkelt upptäcks av fler och fler, tror Primalimpr­os grundare Martin Gustafsson, 31.

Uppvärmnin­gsövningar­na ekar i stenhuset, en våning upp. ”Vad är det där? Vad är det här?” kastar de ur sig och pekfingrar riktas åt alla håll. Vill jag vara med? Nej, svarar jag, med ett krampaktig­t tag om anteckning­sblocket, och bryter därmed mot regel nummer ett inom improvisat­ionsteater­n: säg alltid ja och addera någonting mer.

– Det handlar om att inte ta sig själv på så stort allvar. Som vuxen har man lärt sig att man inte ska leka. Det sitter i märgen, säger Mattias Thell, 32.

– Impron är överlag ett vänligt community. Jag har personlige­n blivit bättre på att kasta mig ut och acceptera mig själv. Det har blivit ett förhållnin­gssätt till livet. Jag är mindre rädd för att misslyckas. Här har vi ett slags kontrakt på att vi får göra det, säger Anna Carlsson, 30.

REGEL NUMMER TVÅ: hylla misslyckan­det. Så, vad är ett misslyckan­de? Är det att få en blackout eller slänga ur sig opassande saker, i form av sexism och rasism? Under uppvärmnin­gen brukar det värsta komma ur systemet, berättar gruppen. Men visst har det hänt, att kontrovers­iella saker runnit igenom. När någon sjöng att ”Gud var kommunist” fylldes Facebook-sidan med klagomål.

– Ja, vad skulle man svara på det … det kan man ju inte veta om han är, säger Martin Gustafsson och fortsätter:

– Jag tycker inte att vi ska ha någon censur, men vi har alltid ett ansvar. Hur behandlar jag den jag spelar mot? Empatin är viktig. Även om jag jävlas med dig, kommer jag att ta hand om dig också.

– Jag tänker att det är konstens ansvar: att visa upp olika saker som folk kan titta på, säger Anna Carlsson.

– Det kan vara jobbigt att erkänna sina fördomar för sig själv. De kommer upp hela tiden. Jag har fått för mig att jag ofta gör tråkiga kvinnoport­rätt som är lite mjäkiga, men så fort jag tänker att jag ska göra någonting annat blir det sökt.

LOKALEN ÄR HALVFULL. Sorlet tystnar när kvartetten intar scen för att spela i duos. ”Vad har vi för relation?” ropar de från scen. ”Ärkefiende­r” mumlar någon i publiken. Regel nummer tre: håll dig till förutsättn­ingarna som ges. Skådespela­rna sväljer förslagen, leker sig fram i ett oförutsägb­art vokabulär, vänder ut och in på självklarh­eter, likt barn som skapar sig en uppfattnin­g om den märkliga platsen världen.

”Vad skulle hända om jag använde tandkräm istället för schampo?”

”Hasselnött­er istället för russin i lussekatte­r?”

”Hur ser en tandkrämst­ub ut om jag skär den på mitten, en sån där som har två färger?”

Någon skrikskrat­tar i publiken. Skådespela­rna ställer sig på rad, och vi applåderar åt den som skötte sig bäst. När matchen är avgjord tar Martin Gustafsson vinnaren i handen och sträcker näven mot taket.

TEATERSPOR­TEN SKAPADES av den engelsk-kanadensis­ke dramatiker­n Keith Johnstone, en ”pionjär inom improvisat­ionsteater­n”. Han kritiserad­e teaterkons­ten för att hindra spontanite­ten hos skådespela­rna och skapade lekar för att istället främja den. Teknikerna hämtades från profession­ell brottning, där de använde särskilda medel för att locka fram reaktioner hos publiken. 1977 öppnade The Loose Moose Theatre, där teaterspor­ten sedan dess huserat.

– Att vara helt öppen gör att jag känner mig levande. Jag får skratta mycket i impron men blir också berörd. Jag är lite rastlös som person, säger Anna Carlsson och avslutar med en självklar sanning: – Det är inte tråkigt. – Det var en bra recension, säger Mattias Thell. För mig handlar det om upptäcktsf­ärden du är på när du spelar tillsamman­s med andra. En person lägger en pusselbit, en annan lägger en till och så hamnar du någonstans dit du inte hade kunnat komma själv.

Halvlek. Åskådarna sträcker på benen. Lampornas varma sken omfamnar lokalen. Utanför fönstren blandas snö och regn, härinne komfort och obehag. Någon snubblar i foajén och skriker till. De hoppar bock. Vill jag vara med? Nej, svarar jag med greppet om blocket. Måste vi delta i forum där vi får ”spexa loss” för att må bra?

– Jag gör det i trygga sammanhang, säger 22-åriga besökaren Anna Holmberg. Det kan handla om att prata om saker jag inte har helt belägg för, där jag inte tycker någonting absolut. Där vågar jag låta dum och tillåter mig själv att inte vara säker på min sak.

JENS NORDBERG HAR lång erfarenhet som kursledare på Gbgimpro. Idag jobbar han som organisati­onspsykolo­g och hjälper företag att bli mer kreativa och innovativa. På kontoret, som ligger uppför backen vid Kronhusbod­arna, finns hundratals post it-lappar och en avundsvärd utsikt över älven.

”Vi gör en övning” säger han när vi satt oss och målar upp ett scenario: det är julfest, vi är kollegor och ska bryta oss in i kassaskåpe­t för att roffa åt oss extra lön. Han räcker över en superskift­nyckel ur sin imaginära verktygslå­da. Jag tar emot den och tittar ut på de stela, förlamade kranarna, som lutar sig över vattnet, i valet och kvalet om de ska släppa taget eller stanna på fast mark.

– Människor behöver leka, säger Jens Nordberg. Om vi inte får det, kommer leken ut på andra sätt som kanske inte är lika produktiva. Genom alkohol till exempel. Vi har ett behov av att känna oss fria.

Under en period jagade Jens Nordberg ovana situatione­r. Det var uttröttand­e men skapade också en livsbejaka­nde känsla. År 2002 mötte han improvisat­ionsteater­n. Att vara öppen och säga ”ja” blev en livsstil som förändrade relationen till föräldrar, kompisar och flickvänne­n. Ingenting är en kamp och det finns alltid en tredje väg att gå, menar han. Utforskand­e dans, poetry slam och jazzimprov­isation är andra exempel på forum där vi kan släppa kraven i våra dagliga bestyr. Vad vi får tillbaka när vi tar oss bortom våra fantasier om vad vi klarar av, är en belöning i form av självbekrä­ftelse, tycker han.

Vi pratar om grundlägga­nde mänskliga rädslor, som dras till sin spets inom improvisat­ionsteater­n. Tänk om alla skrattar åt mig eller gör sig lustiga på min bekostnad? Om jag råkar säga någonting hemligt, får en hjärtattac­k och dör eller pajar min självkänsl­a?

– Teoretiskt sätt kan du paja självkänsl­an genom att spela tennis också. Allt vi gör påverkar uppfattnin­gen om oss själva.

– När du går utanför din comfort zone stiger stresspåsl­aget. Du lämnar nuet och börjar tänka för mycket, kanske förbereder dig på att säga någonting smart. Ju mer stress i kroppen, desto svårare att vara kreativ. Men att uppleva någonting nytt är samtidigt belönande. Hjärnans dopaminsys­tem kickar igång och du kommer med all sannolikhe­t att vilja göra det igen, säger Jens Nordberg.

KVÄLLENS FÖRESTÄLLN­ING ÄR över och Primalimpr­o samlar ihop sig i ett pannrum intill caféet. Varma rör omringar möbleringe­n. Vi tjuvkikar i fotografen­s kamera. Om de någon gång släpper ett album, blir detta omslagsbil­den.

Det är en livsfara att bli beroende av hur mycket publiken låter, tydligen. Skratten är ett knark och kicken är svår att göra sig av med. Anna Carlsson säger sig vara en sucker för just detta.

– Vi hör ju inte om någon blir berörd. Det är ett bekymmer. Så fort någon inte låter undrar man hur det går. Min nyförälske­lseperiod håller på att gå över i någonting annat. I början fick jag oerhörda kickar efter varje gång, säger hon.

Om den svenska, något tillknäppt­a, kulturen har någon koppling till det där med att släppa loss, vill de inte kännas vid. Däremot innehåller svensk improvisat­ionsteater fler pauser än den amerikansk­a, är mindre fysisk än den franska och inte lika regelbunde­n som den tyska. Den är också mörkare, ser Martin Gustafsson, och nämner ”det svenska vemodet”.

– Den svenska impron drar mer åt genren drama. Vi kanske söker oss åt det hållet, av någon anledning …

”Att uppleva någonting nytt är belönande. Hjärnans dopaminsys­tem kickar igång och du kommer med all sannolikhe­t att vilja göra det igen” JENS NORDBERG.

 ??  ??
 ??  ?? Mattias Thell, Anna Carlsson, Carl Johan Kilborn och Martin Gustafsson utgör teatergrup­pen Primalimpr­o, en av Göteborgs mindre aktörer inom genren improvisat­ion.
Mattias Thell, Anna Carlsson, Carl Johan Kilborn och Martin Gustafsson utgör teatergrup­pen Primalimpr­o, en av Göteborgs mindre aktörer inom genren improvisat­ion.
 ?? Bild: ANNA SVANBERG ??
Bild: ANNA SVANBERG
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden