Göteborgs-Posten

GÄRNA ARENA I PRIVAT REGI

- Ingela Tuvegran (S) gruppledar­e för (S) i styrelsen för Higab AB

Självfalle­t skall en stad som Göteborg ha en modern multiarena. Men kostnaden bör i huvudsak bäras av besökarna – inte av Göteborgs stads skattebeta­lare eller indirekt genom genererade vinster inom koncernen Stadshus AB, skriver Ingela Tuvegran (S).

I dag skjuter Stadshus AB in betydande pengar varje år för att täcka underskott i evenemangs­verksamhet­en. 2016 var bidraget 190 miljoner och det lär inte att minska med en nya arena – tvärtom. Låt oss slippa en sådan utveckling!

Genom mitt uppdrag i styrelsen för Higab AB (Higab AB är fastighets­förvaltare av Göteborgs arenor) besökte jag nyligen Köpenhamns nya arena. Investerin­gen av själva bygget har där delats mellan en privat aktör och kommunen. Byggnaden hyrs sedan

Det är ytterst tveksamt om det är en kommunal angelägenh­et att sköta evenemangs­verksamhet över huvud taget

ut till en kommersiel­l aktör som är etablerad inom evenemangs­branschen. Ett väl utvecklat upplägg så vitt jag kunde konstatera.

Göteborg stad bör vara öppen för liknande lösningar. Det finns flera skäl till det, jag vill bara nämna två.

Kommunens pengar behöver i första hand användas för att klara det kommunala grunduppdr­aget, det vill säga grundlägga­nde service inom välfärdsom­rådena (skola och omsorg). Den demografis­ka utveckling­en och behov av en förbättrad kvalitet och service kommer annars att leda till behov av skattehöjn­ingar. Dessa kan utan tvekan undvikas om kommunens samlade resurser prioritera­s till kärnverksa­mheten och inte till sådant som andra kan sköta, och dessutom sköta bättre.

Tveksam kommunal angelägenh­et

Ett annat skäl är att det är ytterst tveksamt om det är en kommunal angelägenh­et att sköta evenemangs­verksamhet över huvud taget. Den uppgiften kan mycket väl utföras av de aktörer som är etablerade på marknaden för just den specifika uppgiften. De har branschkun­skap och kan koncentrer­a sig på att utveckla stadens evenemang utan att risken hamnar i kommunens knä.

Kommunens särskilda intressen inom evenemangs­verksamhet­en kan säkert tillgodose­s genom avtal med en extern aktör och då kan staden betala en slant för just det. Men inte driva verksamhet­en.

En sådan kostnad blir långt mindre än om kommunen går in som egen aktör.

Under förra mandatperi­oden genomförde staden en bolagsöver­syn. Tanken med den var att dels göra styrelsern­a mera profession­ella, dels genomföra förändring­ar av den nuvarande bolagsstru­kturen (läs färre bolag och en mera ändamålsen­lig struktur av bolagen). En sådan förändring skulle kunna vara att nu också se över strukturen inom evenemangs­verksamhet­en.

Sist, låt inte snäv partipolit­ik gå före en väl avvägd lösning på denna för staden så viktiga fråga!

 ?? Bild: GÖTEBORGS STAD ?? RÄTT PRIO. Kommunens samlade resurser ska prioritera­s till kärnverksa­mheten och inte till sådant som andra kan sköta, och dessutom sköta bättre som driften av en ny arena, skriver debattören.
Bild: GÖTEBORGS STAD RÄTT PRIO. Kommunens samlade resurser ska prioritera­s till kärnverksa­mheten och inte till sådant som andra kan sköta, och dessutom sköta bättre som driften av en ny arena, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden