Göteborgs-Posten

ELIASSON ETT BLYSÄNKE

Frågan som måste ställas är inte varför Eliasson fick gå utan varför regeringen låter honom ta över ansvaret för MSB.

- JENNY SONESSON 031-62 40 00 Jenny.Sonesson@gp.se

Dan Eliasson avgår som rikspolisc­hef och gör sin sista dag på jobbet i mitten av februari. Beskedet borde ha kommit långt tidigare.

Sannolikt är att Socialdemo­kraterna inte längre kunde stå emot kritiken som riktats mot styrningen av Polismyndi­gheten. Till slut insåg partiet att den hårt ansatta Dan Eliasson inte kan fortsätta klamra sig fast som rikspolisc­hef. Partikamra­ten skulle bli ett blysänke i valrörelse­n där Socialdemo­kraterna vill profilera sig mot eskalerand­e gängvåld och skjutninga­r.

”Lag och ordning” är en av de politiska frågor som medborgarn­a topprankar i olika undersökni­ngar. Antalet anmälda brott har blivit fler, men färre uppklaras.

SAMTIDIGT HAR LANDET en polismyndi­ghet som, under Eliasson impopulära ledning, poliser flyr ifrån. 2014 slutade drygt 600 poliser, ett år senare 832 poliser och under 2016 gav 950 poliser upp. Antalet poliser som nyanställs är färre än de som lämnat polisyrket. Utveckling­en är ett haveri och skär rakt in i hjärtat av rättsstate­n.

Eliasson har genom sitt agerande och sina uttalanden gång på gång skadat förtroende­t för den myndighet som han fått regeringen­s uppdrag att ansvara för.

Vi minns när en ung kvinna brutalt dödades av en boende på ett HVBhem och Eliasson valde att först och främst uttrycka sin medkänsla med mördaren: ”... vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigh­eter har den killen växt upp under? Vad är det för trauman han bär med sig?”.

I HÖSTAS AVSLÖJADE Ekot i Sveriges Radio att Polismyndi­gheten gett ett externt företag tillgång till sitt personaloc­h lönesystem, utan att använda den kryptering som godkänts av Försvarsma­kten. Beslutet fattades av rikspolisc­hef Eliasson. Även fast åklagare la ner fallet vittnar Eliasson agerande om dåligt omdöme.

Förfarande­t påminner om Maria Ågrens, Transports­tyrelsens förra generaldir­ektör. Hon behandlade­s knappast med silkesvant­ar utan fick sparken även från sin reträttpla­ts i regeringsk­ansliet. Anledninge­n var att hon grovt åsidosatt sina ålägganden mot regeringen, uppgav Statens ansvarsnäm­nd i ett pressmedde­lande i september.

Men trots all berättigad kritik från polisfack, forskare, enskilda poliser, politiker och allmänhet landar Eliasson mjukt.

Den utskällda rikspolisc­hefen kommer att vandra över till Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) den 5 mars och ta över som generaldir­ektör. Således går Eliasson från en viktig myndighet till en annan vars roll är att skydda och rusta det svenska samhället mot kriser och instabilit­et.

HELA 28 PERSONER sökte tjänsten som generaldir­ektör för MSB och ansöknings­tiden gick ut i juni förra året (NWT 12/6 2017). Fanns Eliasson med på listan av sökande?

Det har spekulerat­s i om Eliasson har hållhakar på ledande politiker i Socialdemo­kraterna, ett parti som han tjänat bland annat som statssekre­terare i regeringsk­ansliet.

Frågan som måste ställas är inte varför Eliasson till slut fick gå utan varför regeringen låter honom ta över ansvaret för en annan central myndighet, trots de många invändning­arna mot hans kapacitet?

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? KRITISERAD. Dan Eliasson utsågs år 2014 av regeringen till rikspolisc­hef.
Bild: FREDRIK SANDBERG KRITISERAD. Dan Eliasson utsågs år 2014 av regeringen till rikspolisc­hef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden