Göteborgs-Posten

AKILOV CHATTADE OM DÅDET

- SANDRA DIVINYI 031-62 40 00 sandra.divinyi@gp.se

I chattar skrev Rakhmat Akilov om sin vilja att ”utföra martyroper­ationen”. Han bad om vägledning och berättade om sina motgångar med spräng laddningst­illverknin­gen. Tre dagar före dådet berättade han även om platsen han valt ut – Drottningg­atan.

– Dags att döda de otrogna, var hans ord innan dådet.

Den åtalade terroriste­n Rakhmat Akilov påstår själv i förhör att tankarna om att utföra dådet väcktes en vecka innan den genomförde­s. Men hans konversati­oner med så kallade ”kollegor” säger något annat.

Från mitten av januari och fram till gripandet ska han ha använt olika appar och chattat med sina ”kollegor”.

I mitten av januari frågade Akilov en kontakt hur man svär trohet till IS och uttryckte att ”om Gud vill utför jag martyroper­ationen”.

Akilov skrev också om varför han ville genomföra terrordåde­t: ”Sverige ger miljarder till NATO för att bomba våra bröder, min bror”. Hans lösning: ”Jag vill köra i centralen, över otrogna med en stor bil. Sedan kommer polisen att skjuta ihjäl mig och det är allt”.

Och när han inte fick i ordning på sprängladd­ningen vände han sig till chattarna och fick svar på sina frågor.

Han bad också sina kontakter om vägledning: ”Min bror, vad händer om man utför martyroper­ationen i Stockholm? Kommer Gud att godkänna det? Kan du svara ärligt frågan är viktig för mig.”, löd hans fråga till en.

När han bestämt sig för att utföra dådet den 7 april bad han om ytterligar­e vägledning:

”Min bror jag vill utföra martyroper­ation här i Sverige under de närmaste dagarna, kan du ge mig lite religiös vägledning. Jag behöver ert stöd min bror”.

”Jag körde på några. Bilen har åkt fel. Jag är på flygplatse­n nu. Återvändsg­ränd”

HANS KONTAKTER FICK även följa hans rekognoser­ing på platser i Stockholm. Klockan 00.58 den 4 april skickade han följande meddelande till ett alias:”Jag planerar denna gatan. Den är 3 km lång och det är bara folk där”, följt av bilder på Drottningg­atan.

Han fortsatte: ”Min bror, på fredagskvä­ll blir gatan full med bögar, lesbianer och annan skit”.

Senare samma dag skrev han till en annan kontakt av valet av brottsplat­s och vapen:

”Det är inte så mycket folk kl. 11 men det finns goda möjlighete­r att skaffa en lastbil. Man kan skaffa ett fordon på morgonen men då är det för lite folk. På kvällstid är det mycket folk därute men svårt att skaffa en bil”.

Medan Akilov berättade om sina planer ville en av kontaktern­a i stället veta om Akilov filmat när han svor sin trohet till IS. Akilov fick en deadline att ha skickat över videon senast på attentatsd­agen.

Akilov fortsatte chatta med sina kontakter även under attentatsd­agen. På morgonen skickade han ett meddelande med en bild på sprängladd­ningen till ett alias. Till en annan skickade han en bild på sig själv ”med religiös betydelse”, enligt åklagaren. KLOCKAN 13.36, DET vill säga drygt en timma innan dådet, spelade Akilov in ett videoklipp med sig själv. Det varar i två minuter och 41 sekunder och han uttrycker att”tiden har kommit” och att det nu är ”dags att döda de otrogna”.

Kort efter dådet fick Akilov frågan hur det var med honom: Akilovs svar: ”Dåligt. Jag körde på några. Bilen har åkt fel. Jag är på flygplatse­n nu. Återvändsg­ränd”.

I ett pm skriver polisen att 16 chattkommu­nikationer visat sig vara direkt intressant­a i förundersö­kningen. De tror dock att det rör sig om ett mindre antal individer bakom dessa alias. Och det är endast en som med säkerhet har identifier­ats men han har avskrivits från utredninge­n.

Säpo har försökt att kartlägga vilka personer som ligger bakom chattarna och alla alias.

– Vi har tittat på alla kontakter som gärningsma­nnen har haft med personer som vi tror kan vara positivt inställda till ett attentat i Sverige, sa Johan Olsson, operativ chef på Säpo, under tisdagen. DE OLIKA PERSONERNA har funnits både i och utanför Europa.

– Vi vet att det bara är en person som har befunnit sig i Sverige. I övrigt vet vi att det rör sig om flera länder.

Johan Olsson berättar att det är relativt vanligt att gärningsmä­n har denna typ av kontakter med andra inför dåd:

– Det är inte ovanligt att gärningsmä­n har kontakter med andra personer, ibland på lösare grunder ibland på fastare grunder. Det finns ofta ett behov av att diskutera religiösa eller motivfrågo­r så att säga.

Trots alla detaljer om när, var och hur som framkommit i chattarna var Säpo inte beredda när det väl inträffade:

– Vi hade ingen informatio­n om attentatet innan det skedde, sa Johan Olsson under tisdagens presskonfe­rens.

 ?? Bilder: POLISEN ?? RAKHMAT AKILOV. Bilden med ”religiös betydelse” som han skickade till en kontakt. Han skickade även en bild på sprängladd­ningen och en bild på sin blodiga hand.
Bilder: POLISEN RAKHMAT AKILOV. Bilden med ”religiös betydelse” som han skickade till en kontakt. Han skickade även en bild på sprängladd­ningen och en bild på sin blodiga hand.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden