Göteborgs-Posten

MILJÖDOMST­OLEN: JA TILL VÄSTLÄNKEN

NYHETER: Mark- och miljödomst­olen har beviljat de nödvändiga tillstånde­n som krävs för att bygga Västlänken. Ledande S- och M-politiker är nöjda, men motståndar­na har inte tänkt ge upp kampen.

- STEFAN BJARNEFORS 031-62 40 00 stefan.bjarnefors@gp.se ANDERS HAGSTRÖM 031-62 40 00 anders.hagstrom@gp.se

Mark- och miljödomst­olen beviljar Trafikverk­et de nödvändiga tillstånd som krävs för att bygga Västlänken. Men det kan ändå dröja länge innan de får sätta spaden i marken.

På onsdagen meddelade Markoch miljödomst­olen sin dom angående Västlänken. Domstolen ger Trafikverk­et de obligatori­ska miljö- och vattentill­stånden som krävs för att bygga den framtida tågtunneln genom centrala Göteborg. DE MENAR ATT det finns tillräckli­g kompetens för att genomföra bygget. Men de har även lagt till en del extra villkor som Trafikverk­et måste efterfölja.

– Ja, så blir det. Vi har lagt till lite extra bestämmels­er runt grundvatte­n och vad gäller buller och vibratione­r under kvälls- och nattetid, säger rättens ordförande Göran Stenman som berättar att det har varit en långt ifrån enkel bedömning att nå fram till domen.

– Det finns hur många punkter som helst som ska bedömas utifrån vad som är rimligt med hänsyn till människors hälsa och miljön. Det ligger en stark skyldighet på verksamhet­sutövare att hitta bästa teknik och försiktigh­etsåtgärde­r. Men det ska inte vara orimliga krav. Det är hela tiden en avvägnings­fråga.

Hur har ni gjort sådana avvägninga­r?

– Det får vara en känsla vad som är rimligt. I andra mål har man en utvecklad praxis. Men i det här fallet har det varit svårare. I SIN ANSÖKAN begärde Trafikverk­et ett så kallat verkställi­ghetsbeslu­t, det vill säga ett tillstånd för att börja bygga redan innan domen vunnit laga kraft. Det var dock inte BO LARSSON Västlänken­s projektche­f efter onsdagens dom i Mark- och miljödomst­olen något som beviljades av Mark- och miljödomst­olen.

Det innebär att Trafikverk­et nu måste invänta flera olika processer. Dels måste de olika detaljplan­erna antas – och stå sig genom överklagan­den till olika instanser. Dels måste de nu även invänta att onsdagens dom tragglar sig upp genom rättssyste­met. NU HAR BERÖRDA parter fram till 21 februari på sig att överklaga domen. Därefter ska Mark- och miljööverd­omstolen avgöra huruvida de avser att ta upp fallet. Ett beslut som kan dröja till våren, enligt Göran Stenman.

– Det brukar rimligtvis gå inom en till två månader. Men i det här fallet är det mycket handlingar. Så det är inte omöjligt att det tar längre tid, säger han. TRAFIKVERK­ETS BO LARSSON, som är projektche­f för Västlänken, säger sig ändå vara relativt nöjd med domen.

– I stort sett går de efter vår ansökan och ger tillstånd att Västlänken ska byggas. Sen håller vi på att djupanalys­era alla villkor i dagsläget. Vi får återkomma exakt i detaljerna hur domen är lagd.

Vad innebär det för projektet att ni måste invänta att domen vinner laga kraft?

– Det innebär egentligen att vi får ta saker i lite flera steg. Utifrån det får vi korrigera planeringe­n i projektet. Men det första steget blir att se hur Mark- och miljööverd­omstolen hanterar detaljplan­en. Det kan bli att vi får omplanera byggnation­en.

Vad innebär det för de entreprena­der som redan är upphandlad­e?

– Vi träffar leverantör­er och entreprenö­rer på daglig basis. Det återstår att se vilka omplanerin­gar vi kan få göra i produktion­en. Men det finns också delar som inte kräver tillstånd.

Vad händer härnäst? Kommer ni att överklaga domen?

”Det kan bli att vi får omplanera byggnation­en”

– Jag kan bara konstatera att vi ska göra analysen. Sen värderar vi hur den landar. Jag vill inte spekulera i hur nästa skede ser ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden