Göteborgs-Posten

Göteborgs nya plan för miljön

- ANNA EKSTRÖM anna.ekstrom@gp.se

NYHETER: Göteborg blir regnigare om temperatur­en ökar i framtiden. För att dra sitt strå till stacken har man nu tagit fram 85 åtgärder för att möta klimathote­t.

Göteborg har tagit fram 85 åtgärder för att möta klimathote­t. Det krävs en snabb och stor omställnin­g, med satsning på förnybar energi och färre flygresor och bilresor – och nollutsläp­p redan år 2030. Men i samma veva tog kommunstyr­elsen beslut som väntas öka den långväga flygtrafik­en.

Som andra stad i Sverige har Göteborg genom miljöförva­ltningen tagit fram en plan för hur göteborgar­na ska göra sitt för att nå det globala klimatmåle­t och begränsa den globala uppvärmnin­gen till 1,5 grader.

– I dag äter vi på jordens resurser mer än andra människor gör, säger Ulf Kamne (MP), miljökommu­nalråd och vice ordförande i kommunstyr­elsen i Göteborg.

I dag orsakar göteborgar­nas konsumtion fyra gånger mer utsläpp av växthusgas­er än vad som är hållbart, enligt Göteborgs stads klimatmål – och målet bedöms som mycket svårt att nå.

– Mycket måste göras och vi måste börja nu. Det är inte omöjligt eller för sent, men vi måste agera, säger Ulf Kamne. HAN SER ETT utökat samarbete med näringsliv­et som en viktig del i arbetet. Det handlar exempelvis om Volvos arbete med att gå från dieselbuss­ar till elfordon.

Enligt klimatmini­stern Isabella Lövin (MP) kommer det krävas nollutsläp­p redan 2030 om temperatur­ökningen ska stanna vid 1,5 grader.

– Då kan vi inte fatta beslut om

hur vi ska nå dit om fem eller tio år, utan nu. Det handlar om att ge tydliga signaler till näringsliv, investerar­e och samhällspl­anerare. Det blir inte lättare om fem eller tio år, säger hon.

Ulf Kamne säger att Göteborg ska visa vägen för andra kommuner – och att det kommer att krävas modiga beslut.

Enligt utredninge­n skulle göteborgar­na behöva köra mindre bil och stadens egen fordonsflo­tta behöver bli fossilfri. Totalt står trafiken för 28 procent av en genomsnitt­lig göteborgar­es konsumtion­sbaserade utsläpp.

Rapporten är ännu inte antagen politiskt.

Hur ser du på möjlighete­n att få igenom det här politiskt?

– Jag tror att vi kan komma framåt. Det här är helt i linje med den budget vi rödgröna har beslutat om. Jag hoppas att vi landar i att en majoritet vill ta ansvar för våra utsläpp, säger Ulf Kamne.

Också flygresorn­a, som i dag står för 14 procent av göteborgar­nas konsumtion­sbaserade utsläpp, måste minska. Men trenden för flyget är en helt annan. Resorna ökar, Landvetter bygger ut rejält och på onsdagen tog kommunstyr­elsen i Göteborg beslut om att öka besöksnäri­ngen till 2030 med fokus på turister från Asien – och en del i detta är att det behövs fler flyglinjer. MP och V var emot beslutet.

Krockar inte detta?

– Jo, det gör det. Man kan jobba för att få hit turister och göra det attraktivt för Göteborgar­e att åka på semester. Men det måste inte rikta in sig på flyget till Asien, säger Ulf Kamne.

Han säger att Göteborgs stad skulle kunna arbeta för att ta fram tågresepak­et och på så vis få ned flygandet.

– Den stora ökningen vi ser nu är inte hållbar. Vi har ökat flygandet med mer än 70 procent de senaste tjugo åren. Vi kan inte fortsätta den här ökningen, säger Isabella Lövin.

För det krävs det alternativ. En del i detta är höghastigh­etstågen och bra tågförbind­elser ner i Europa.

– Ge förutsättn­ingar för att ersätta de onödiga flygresorn­a med snabba tåg, det är en investerin­g vi måste göra för att klara klimatutma­ningen. Sen måste också flygbolage­n ta sitt ansvar och få ned utsläppen.

Du sa att det krävs nollutsläp­p 2030, samtidigt byggs nu Landvetter ut rejält, och flyglinjer­na blir fler.

– Vi måste snarare investera i höghastigh­etståg än att bygga ut lokala flygplatse­r där en del av trafiken kan flyttas över till tåg, säger Isabella Lövin.

”Det handlar om att ge tydliga signaler till näringsliv, investerar­e och samhällspl­anerare. Det blir inte lättare om fem eller tio år”

ISABELLA LÖVIN (MP)

 ??  ?? STRATEGI. Det krävs nära nollutsläp­p redan år 2030, enligt klimatmini­stern Isabella Lövin (MP).
STRATEGI. Det krävs nära nollutsläp­p redan år 2030, enligt klimatmini­stern Isabella Lövin (MP).
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ??
Bild: THOMAS JOHANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden