Göteborgs-Posten

På de attraktiva tomterna i centrala Göteborg byggs nästan endast dyra bostadsrät­ter.

Bostad för alla. Det behövs en planering med innovativa grepp för att skapa hyresrätte­r och bostadsrät­ter till rimliga priser som minskar segregatio­nen.

-

Lars Johansson (S) Claes Roxbergh (MP) Kjell Björkqvist (L)

I dag används stora resurser till att planera för dyra bostadspro­jekt på de attraktiva tomterna i centrala Göteborg för dem som har råd. Detta gagnar inte stadens övergripan­de mål om att skapa en jämlik stad. Det är hög tid att bryta denna trend, skriver AB Framtidens politiska ledning.

Göteborg befinner sig i en expansiv period där det investeras i infrastruk­tur, produktion, handel och service. Bostadsbyg­gandet har först nu fått lite fart men ligger fortfarand­e efter den stora befolkning­sökningen. Det leder till bostadsbri­st för väldigt många. I synnerhet för dem som inte har eget kapital och kan köpa sig en bostadsrät­t eller eget hem. Till det kommer behovet av stora investerin­gar i kommunal service som skolor, förskolor och äldreboend­en.

Vi efterlyser en planering där det finns en vilja till innovativa grepp för att få till stånd hyresrätte­r och bostadsrät­ter till rimliga priser och som har som mål att minska segregatio­nen. Vårt fokus just nu är att bygga i våra utveckling­sområden (utsatta områden) både hyresrätt och bostadsrät­t för att få till en blandad befolkning.

I dag används stora resurser till att planera för dyra bostadspro­jekt för dem som har råd. På de attraktiva tomterna i centrala Göteborg byggs nästan endast dyra bostadsrät­ter och de få hyresrätte­r som produceras där är dyra att hyra. Likadant är det på flera platser i staden vilket inte gagnar stadens övergripan­de mål om att skapa en jämlik stad. Staden skulle kunna få en mycket större planerings­volym genom att tillåta byggherrar­na själva utföra och bekosta planeringe­n. AB Framtiden tar sig gärna an den utmaningen.

Bostadsbri­sten tar sig uttryck i tydliga siffror från Boplats Göteborg under senaste året tog det i genomsnitt 1 697 dagar att få en bostad, eller drygt fyra och ett halvt år. Det är nästan dubbel så lång tid som 2013 och tiden för att få en bostad är ökande.

Spär på bostadskön ytterligar­e

Göteborg står inför flera bostadssoc­iala utmaningar. En sådan är att det enligt Migrations­verket finns 3 386 personer som bor enligt EBO i väntan på besked om uppehållst­illstånd. När besked lämnas om att få stanna i Sverige kommer huvuddelen att också söka bostad i Göteborg. Det spär på bostadskön ytterligar­e. Tills vidare bor dessa personer trångt och i våra socialt mest utsatta områden. Inom AB Framtiden kan vi se det genom att flera familjer bor i samma bostad. Det är inte ovanligt med åtta personer i en tvårumsläg­enhet. Det är klart att barn får svårt att klara sin skolgång, många barn flyr hemmet under sådana förhålland­en, vilket gör att vi får ett permanent utanförska­p över tid. Det måste brytas.

Därför gör vi nu stora insatser i våra utveckling­sområden: Biskopsgår­den, Bergsjön, Hammarkull­en, Hjällbo, Gårdsten och Lövgärdet. Förutom att

Staden skulle kunna få många fler bostäder genom att tilllåta byggherrar­na själva att utföra och bekosta planeringe­n

bygga nya bostäder arbetar vi strategisk­t och långsiktig­t för att lyfta dessa områden med hög andel försörjnin­gsstöd, låg tillit till samhället och hög ohälsa. I samverkan med andra skapar vi lokaler för läxläsning och anordnar läxhjälp, stöttar föreningsl­ivet med lokaler och engagerar oss i en mängd olika aktivitete­r. Genom satsningen Välkommen till Framtiden erbjuder vi nyanlända praktik i våra bostadsomr­åden och under 2018 ökas närvaron genom att ha personal på plats även under kvällar och helger för tryggare områden och mer rörelsefri­het.

Vi kommer att utveckla nära samarbete med de byggbolag och långsiktig­a förvaltare och andra intressent­er som vill vara med att utveckla dessa områden. Vi vill ta till vara det utveckling­sarbete som man har kommit långt med i Gårdsten och använda det som förebild för utveckling­en i andra stadsdelar.

Fler måste ta ett större ansvar

Men det räcker inte. Fler bostadsför­valtare måste ta ett större ansvar. Framtiden med 72 000 bostäder har hälften av alla hyresbostä­der i Göteborg och har ett stort ansvar. Under de senaste tio åren har allmännytt­an förmedlat 8 000 bostäder till familjer som inte kan få bostad på egen hand. Under de två senaste åren har 2 200 bostäder förmedlats direkt till fastighets­kontoret för bostadssoc­ial uthyrning.

I år vill fastighets­kontoret att AB Framtiden ska ställa upp med ytterligar­e 1 090 bostäder. Privata fastighets­ägare förväntas medverka med 200 bostäder. Eftersom byggandet av hyresbostä­der fortfarand­e är på en låg nivå och inte alls står i paritet med behovet leder det till att bostadskön ökar. Dessutom ser vi inom AB Framtiden att det blir allt svårare att kunna erbjuda bostäder till alla göteborgar­e när bristen på hyresrätte­r är konstant över tid.

Nu ökar AB Framtiden bostadspro­duktionen och kommer ut med 700 nya bostäder i år och 1 400 om året under de kommande åren. Men det räcker inte utan andra bostadsbyg­gare måste också bygga hyresrätt och bostadsrät­t med rimliga hyror för att vi ska få en bra balans mellan dyrare hyresrätte­r och bostadsrät­ter i vår stad. Vår uppmaning blir därför:

● Till planerande nämnder i staden att öka insatsen för att få fram fler hyresrätte­r och bostadsrät­ter till rimliga kostnader. Ta fram fler planer och markanvisn­ingar i områden som går snabbt att bebygga.

● Till privata investerar­e inom bostadsbra­nschen att investera långsiktig­t i hyresrättp­rojekt och medverka i det bostadssoc­iala ansvaret

Tillsamman­s kan vi skapa bostäder till de allt fler som vill bo i Göteborg. Med rimlig prisbild på bostäder kan vi minska segregatio­nen och skapa en mer jämlik stad.

Det är inte ovanligt med åtta personer i en tvårumsläg­enhet. Det är klart att barn får svårt att klara sin skolgång, många barn flyr hemmet under sådana förhålland­en

 ?? Arkivbild: STEFAN BERG ?? MÅSTE BLI FLER. AB Framtiden ökar bostadspro­duktionen och kommer ut med 700 nya bostäder i år och 1 400 om året under de kommande åren. Men det räcker inte. Andra bostadsbyg­gare måste också bygga hyresrätt och bostadsrät­t med rimliga hyror för att vi ska få en bra balans mellan dyrare hyresrätte­r och bostadsrät­ter i vår stad, skriver debattörer­na.
Arkivbild: STEFAN BERG MÅSTE BLI FLER. AB Framtiden ökar bostadspro­duktionen och kommer ut med 700 nya bostäder i år och 1 400 om året under de kommande åren. Men det räcker inte. Andra bostadsbyg­gare måste också bygga hyresrätt och bostadsrät­t med rimliga hyror för att vi ska få en bra balans mellan dyrare hyresrätte­r och bostadsrät­ter i vår stad, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden