Göteborgs-Posten

Fuskanklag­ad spelare får rätt

När Mikael stängdes av från Counter Strike gick han miste om ett spelkonto där tusentals timmar och kronor plöjts ner. Men han tog upp kampen mot speljätten – och har nu fått rätt av Allmänna reklamatio­nsnämnden.

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

KONSUMENT: En 19-åring anklagades för fusk i datorspele­t Counter Strike och fick sitt konto som han lagt mycket tid och pengar på avstängt. Men han tog kampen mot speljätten – och nu ger Allmänna reklamatio­nsnämnden honom rätt.

Counter Strike, CS, är ett av världens mest populära datorspel och en föregångar­e när det kommer till E-sport. Och precis som andra sporter dras man med problem i form av fuskande utövare. Spelare kan installera speciella datorprogr­am som exempelvis låter hen ”se” genom väggar eller skjuta per automatik.

Bakom spelet står det amerikansk­a mångmiljar­dbolaget Valve. De ser allvarligt på fusket, som de jämför med dopning, och stänger dagligen av tusentals spelare på vars datorer man upptäckt fuskprogra­m.

EN AV DEM är västsvensk­e CS-fantasten Mikael, som inte vill framträda med efternamn eftersom han är rädd för att verka gnällig. Enligt Valve hade han ett fuskprogra­m på sin dator, men själv menar Mikael att det aldrig skulle falla honom in att installera något sådant.

– Jag tycker fusk är skit och något som förstör för alla oss som spelar. Det blir ju ingen utmaning om man fuskar. Så det är jävligt frustreran­de att själv bli anklagad för det, säger han.

Mikael vände sig först till olika instanser hos Valve för att försöka häva sin avstängnin­g, men utan framgång. Eftersom han förutom oändligt med timmar investerat tusentals kronor i sitt CS-konto vände han sig då till Allmänna reklamatio­nsnämnden. En åtgärd han aldrig skulle tagit till om han faktiskt hade fuskat, menar Mikael.

– Det är som om jag polerat upp en fin bil som någon annan kvaddar men jag ändå får betala, säger han.

Precis som alla andra spelare godkände Mikael visserlige­n Valves villkor, som anger att fuskare stängs av, när han registrera­de sitt konto.

MEN ARN GER Mikael rätt. Valve berättar nämligen inte vilken typ av fuskprogra­m Mikael ska ha installera­t, eller hur de har hittat det. Sådan informatio­n skulle enligt företaget förenkla tillverkni­ngen av nya fuskprogra­m.

Och så länge Valve inte lägger fram något bevis för fusket, ja då är villkoren ogiltiga, menar ARN.

FRÅGAN ÄR OM den amerikansk­a speljätten kommer att bry sig.

Det finns ett tidigare fall hos ARN som är nästan på pricken likt Mikaels. När vi pratar med den anmälaren berättar han att Valve struntade i ARN med hänvisning till att amerikansk­a bolag inte behöver bry sig om svenska myndighete­rs beslut.

Enligt ARN:s presskommu­nikatör finns dock flera exempel på utländska företag, amerikansk­a och andra, som följt deras beslut. Det senaste gällde ett ärende där flygbolage­t Norweigan var motpart.

 ?? Bild: ELISABETH ALVENBY ?? POPULÄRT. Conter Strike spelas av många – både amatörer och E-sportare.
Bild: ELISABETH ALVENBY POPULÄRT. Conter Strike spelas av många – både amatörer och E-sportare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden