Göteborgs-Posten

De rödgröna gör allt för att försvara Västlänken som primärt gynnar pendlare.

- Adam Cwejman

MARK- OCH MILJÖDOMST­OLEN har i en deldom beslutet att ge Trafikverk­et tillstånd att anlägga järnvägspr­ojektet Västlänken. Kanske utbrister någon att ”Nu måste väl ändå diskussion­erna om Västlänken läggas till handlingar­na”. Men icke, långtifrån faktiskt.

I domen framläggs en diger lista på krav, vissa enkla, andra betydligt tyngre på Västlänksp­rojektet. Ett som sticker ut är kravet på maximalt inläckage, det vill säga grundvatte­n som får läcka in i bergtunnla­r och berganlägg­ningar.

Tidigare har Trafikverk­et motsatt sig minskninga­r av höjda krav på inläckage. En minskning med 25 procent skulle klippa de ekonomiska marginaler­na som finns i projektet.

En halvering av inläckaget skulle kosta 2,7 miljarder och förlänga byggtiden med två år. Och kraven på minskat inläckage är omfattande. Så dyrare lär det blir och beräknad byggtid kommer förlängas.

ÖKAD BYGGTID INNEBÄR givetvis fördyrning­ar i många led, inte bara för Trafikverk­et, staden påverkas under längre tid och eventuella sidokostna­der för berörda fastighets­ägare, näringsliv och privatpers­oner ökar sannolikt dessutom. Till vilken nytta? Det är osäkert.

Dessutom ställer Mark- och miljödomst­olen krav på att grundvatte­ntrycket inte ska påverkas avsevärt eller att riskobjekt, till vilka många centralt belägna (och gamla) byggnader hör, skadas.

Alla riskobjekt ska dessutom besiktigas innan byggstart för att sedan följas upp. Kraven är rimliga, ett alltför stort inläckage i tunnlarna riskerar att sänka grundvatte­nnivån. Därmed blottläggs träpålarna som många göteborgsh­us är byggda på. Konsekvens­en kan bli röta som riskerar att sluta i allvarliga sättningss­kador.

DET HÄVDAS GÅNG på gång att kapacitete­n på Göteborgs central kommer öka som en konsekvens av Västlänken, men något bevis för detta har ännu inte framlagts.

Samtidigt väntar göteborgar­na otåligt på att det ska investeras ordentligt i den lokala kollektivt­rafiken, vilket inte sker, alltmedan de rödgröna gör allt för att försvara Västlänken som primärt gynnar pendlare.

Är det omöjligt att Trafikverk­et klarar Mark- och miljödomst­olens skarpa krav på minskat inläckage? Kanske, det är en fråga om pengar och tid och dessa är alltid sammanlänk­ade i stora byggprojek­t. Är det mödan och kostnaden värt? Troligtvis inte.

Många lär fortsätta undra, trots domstolens godkännand­e, varför staden de närmsta åren kommer bli ett öppet byggschack­t.

ÄN KAN BESLUTET överklagas, vilket lär ske och så länge beslutet fortsätter behandlas kommer inte domen vinna laga kraft. Det innebär att Västlänken blir en valfråga. Göteborgsp­olitikerna som helst av allt önskar att diskussion­erna om Västlänken skulle avta efter domen blir nog besvikna.

Det är som miljöparti­politikern och vice ordförande­n i trafiknämn­den, Henrik Munck, så rakryggat uttryckte det när han i en debattarti­kel beskrev hanteringe­n av Västlänken som ett ”demokratis­kt misslyckan­de”. Sådana misslyckan­den är inget som man kan sopa under mattan inför valet i september.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden