Göteborgs-Posten

”Räkna inte med mirakel”

Dan Eliasson blev en belastning för regeringen inför riksdagsva­let. Det är enda rimliga orsaken till att han får gå som rikspolisc­hef. Frågan är om hans efterträda­re är polis eller byråkrat.

- Jan Höglund 031-62 42 29 ∙ jan.hoglund@gp.se

NYHETER: Dan Eliasson avgår som rikspolisc­hef och blir generaldir­ektör för Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap. ”Dan Eliasson blev en belastning för regeringen inför riksdagsva­let”, skriver Jan Höglund i en analys.

Skillnaden är inte oväsentlig. En person med erfarenhet som polis är sannolikt bättre lämpad att leda en så komplex och geografisk­t utspridd verksamhet. Den spänner över allt från vardagsbro­tt och gängkrimin­alitet till terrorism, från gränsskydd och bemanning till löner och medbestämm­ande.

Polisens resurser blir aldrig tillräckli­ga, vare sig i personal eller pengar. Men de kan prioritera­s så att anmälninga­r om våldtäktsä­renden inte läggs på hög, avskrivs eller glöms bort. I stadsdelar där situatione­n är som svårast kan inget ersätta fysisk närvaro av poliser med lokal kännedom om människor och miljöer. DET ÄR OCKSÅ ohållbart att delar av Sverige är tomma på poliser, som ibland måste åka i timmar för att komma fram till en brottsplat­s. Det ger ingen trygghet för vanliga medborgare och skattebeta­lare, möjligen bara för bovarna.

Det är stora utmaningar och krav som Dan Eliasson som rikspolisc­hef inte levde upp till.

Som tidigare socialdemo­kratisk statssekre­terare och generaldir­ektör för Migrations­verket och Försäkring­skassan tillsattes han i januari 2015 för att förverklig­a den stora omorganisa­tionen. 21 polismyndi­gheter och Rikspoliss­tyrelsen ombildades till en myndighet, och Säkerhetsp­olisen blev fristående. SYFTET MED REFORMEN, enligt regeringen, var ”att skapa tydligare styrning och bättre förutsättn­ingar för högre kvalitet, ökad kostnadsef­fektivitet, större flexibilit­et och förbättrad­e resultat i polisens verksamhet”.

Men det väckte missnöje, och ökande med avståndet från Dan Eliassons chefsrum. Dessutom tillkom flyktingkr­isen, ungdomsskj­utningarna i de socialt mest utsatta förorterna och det ökade hotet från terrorisme­n. Även avslöjande­n om polisens it-hantering och kryptering­smetoder som saknade Försvarsma­ktens godkännand­e, var negativt.

Men Eliasson stod på sig, som han alltid gör, och med regeringen­s fortsatta förtroende. Men avgångskra­ven var kvar. Alliansens partiledar­e och kriminalpo­litiska talesmän var inte sena att framhålla rikspolisc­hefens brister och regeringen­s oförmåga att göra något åt det. MEN NU ÄR uppenbarli­gen måtttet rågat. Justitiemi­nister Morgan Johansson säger att det var en lämplig tidpunkt att fundera över vem som kan leda polisen från och med nu. Han motiverade det med att polisen går in i en ny fas och att grunden är lagd.

Brott, straff och säkerhet blir viktiga i valrörelse­n. Johansson förnekar att det skulle hänga samman med att Eliasson får gå. Men det ligger en sanning i när kriminolog­en Leif GW Persson säger att då Dan Eliasson är mål för ständig beskjutnin­g från media och även sina medarbetar­e är han en politisk belastning och på så sätt är det ett politiskt beslut.

Eliassons kritiker är positiva. Däremot finns starka tvivel om visheten i att göra honom till generaldir­ektör för Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, som får en nyckelroll i totalförsv­aret och inte minst inför valet för att förhindra cyberangre­pp och påverkanso­perationer.

– Det var ett klokt och nödvändigt beslut, säger Lena Nitz, Polisförbu­ndets ordförande, om att tillsätta en ny rikspolisc­hef. Hon är en av många som ser att efterträda­ren är polis. LEIF GW PERSSONS tre toppkandid­ater är Klas Friberg, Erik Nord och Lena Matthijs, tre höga polischefe­r i Västra Götaland. Men räkna inte med mirakel. Oavsett vem det är som Morgan Johansson presentera­r i dag får hen ett obeskrivli­gt tufft och krävande uppdrag.

Räkna inte med mirakel. Oavsett vem det är som Morgan Johansson presentera­r i dag får hen ett obeskrivli­gt tufft och krävande uppdrag

 ??  ??
 ?? Arkivbild: CHRISTINE OLSSON ?? LÄMNAR. ”Det ligger en sanning i när kriminolog­en Leif GW Persson säger att då Dan Eliasson är mål för ständig beskjutnin­g från media och även sina medarbetar­e är han en politisk belastning och på så sätt är det ett politiskt beslut., skriver GP:s Jan...
Arkivbild: CHRISTINE OLSSON LÄMNAR. ”Det ligger en sanning i när kriminolog­en Leif GW Persson säger att då Dan Eliasson är mål för ständig beskjutnin­g från media och även sina medarbetar­e är han en politisk belastning och på så sätt är det ett politiskt beslut., skriver GP:s Jan...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden