Göteborgs-Posten

Långväga turister splittrar de rödgröna

- ARNE LARSSON 031-62 41 24 arne.larsson@gp.se

Vänstern var emot och Miljöparti­et reserverad­e sig. Det nya programmet för besöksnäri­ngen splittrar de rödgröna.

Fram till 2030 ska antalet gästnätter fördubblas – från 4,5 miljoner övernattni­ngar 2015, till 9 miljoner. Branschens omsättning ska gå från 24 miljarder kronor till 40 miljarder – något som ska skapa 12 500 nya arbetstill­fällen i staden.

Detta enligt det program för besöksnäri­ngen som kommunstyr­elsen fattade beslut om på onsdagen.

När det gäller de internatio­nella gästnätter­na ska de mer än fördubblas och till stor del är det ett ökat välstånd och en växande medelklass i länder som Indien och Kina som ska stå för ökningen. Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et vänder sig emot att staden genom programmet jobbar för att det långväga flyget ska öka.

– Vi vet att flyget orsakar klimatpåve­rkan som bara eskalerar. Vi har ett stort ansvar att bekämpa klimatförä­ndringar och Göteborgs stad har sagt att vi ska vara ett föredöme inom miljöområd­et och då tycker vi att besöksnäri­ngen ska dra sitt strå till stacken, säger Karin Pleijel, kommunalrå­d (MP).

Daniel Bernmar, kommunalrå­d (V), säger att programmet stämmer dåligt överens med andra inriktning­sdokument – inte minst budgeten – och att det inte går att fatta beslut som går stick i stäv med den:

– Vi hade kunnat välja att säga att tågresorna ska öka, men det gör vi inte. Här bestämmer vi att vi ska lägga resurser på att säga att vi ska bli en mindre hållbar destinatio­n. KOMMUNSTYR­ELSENS ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) håller inte med. Hon tycker att det finns ett tydligt hållbarhet­sperspekti­v i programmet, att det inte alls är bortglömt utan någonting man jobbar vidare med.

– Och teknikutve­cklingen går ju framåt. Det gäller även flyget.

Att plocka bort de skrivninga­r som pekar ut just Kina och Indien som viktiga länder för besöksnäri­ngen ur programmet för att nå en bredare enighet var inget som Socialdemo­kraterna kunde tänka sig.

– Kontaktern­a med Kina och Indien är ovärderlig­a, både för näringsliv­et och besöksnäri­ngen. Och ska vi vara en destinatio­n måste vi vara öppna för världen, säger AnnSofie Hermansson.

Miljöparti­et hade hellre sett att man specifikt pekade ut annat i programmet: som ett ökat tågresande eller mer turism på hemmaplan.

– Det handlar om vart man lägger sitt fokus. Ska man öka någonting som är miljöbelas­tande – eller öka någonting som inte är miljöbelas­tande?

Hon säger att även Miljöparti­et följer och stöttar den teknikutve­ckling som sker inom flygbransc­hen – men att den inte räcker för att rädda klimatet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden