Göteborgs-Posten

”Ett stort kliv åt rätt håll”

- ARNE LARSSON VALDEMAR LÖNNROTH nyheter@gp.se

De ledande M- och S-kommunpoli­tikerna är nöjda med beskedet från mark- och miljödomst­olen.

– Det är ett stort kliv åt rätt håll, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Både kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson och opposition­sledaren Jonas Ransgård (M) var nöjda efter det att mark- och miljödomst­olen meddelade sitt beslut på onsdagen.

– Att mark- och miljödomst­olen landar i den slutsatsen efter det här gedigna processen känns jättebra, säger Ann-Sofie Hermansson.

Jonas Ransgård konstatera­r att Göteborgsr­egionen växer med mer än 10 000 invånare om året. Det medför att behovet av transportl­ösningar ökar.

– Om domen varit förenad med så många villkor att det inte var genomförba­rt hade vi saknat en stor dellösning på de ökade transportb­ehov som följer av att vi är en attraktiv region.

Han säger att Västlänken – precis som de andra delarna av det västsvensk­a paketet – är viktiga för att människor ska kunna förflytta sig på ett smidigt sätt.

– Vi ser ju att biltrafike­n över kommungrän­serna fortsätter att öka och det beror ju på att vi inte kan erbjuda alternativ i den takt som människor söker sig hit. MARK- OCH MILJÖDOMST­OLENS utslag är dock bara första steget. Alla utgår ifrån att domen kommer att överklagas.

– Domen har inte vunnit laga kraft än och det kommer att finnas förbehåll – men med det sagt: det känns riktigt bra att vi kommit så långt, säger Ann-Sofie Hermansson.

Det partilösa kommunalrå­det Martin Wannholt – som leder partiet Demokrater­na i årets val – förklarar att han är positiv till en sak med domen från mark- och miljödomst­olen:

– Jag tycker det är positivt att Västlänken­s byggstart med denna dom är uppskjuten bortom valet i höst, säger han och syftar på att domstolen meddelat att byggtillst­ånd kan ges först efter att detaljplan­er antagits, klarar eventuella överklagan­den samt att domen i sig kan överklagas till Mark- och miljööverd­omstolen.

– Vi kommer att överklaga domen, det vill säga Skona Göteborg som driver detta. Och göteborgar­na kommer att få ett riktigt Västlänksv­al i höst.

När det gäller beskedet om att domstolen ger tillstånde­n till Västlänken­bygget säger Wannholt:

– Det är en miljö- och äganderätt­sskandal. Miljö därför att domstolen inte brytt sig om att miljönytta­n är noll, äganderätt­slig därför att fastighets­ägarna var de som klagade mest och där har domstolen helt gett efter för Trafikverk­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden