Göteborgs-Posten

Motståndar­na tänker överklaga

- STEFAN BJARNEFORS 031-62 40 00 stefan.bjarnefors@gp.se

Det kan fortfarand­e komma att dröja länge till innan Västlänken börjar byggas. Så tolkar motståndar­sidan onsdagens dom.

– Att Västlänken ska ha fått grönt ljus stämmer inte, säger Barbara Lindell från föreningen Trädplan.

”Nu växlar vi upp”. Det är budskapet från Skona Göteborgs Carina Buli efter att ha läst igenom onsdagens dom från Mark- och miljödomst­olen.

– Vi ska titta på olika sätt att göra en tyngre insats. Vi tror att vi har stöd för det. Vi är ganska beslutsamm­a kan man säga. Jag tror att stridslyst­naden ökade med typ 700 procent i dag, säger hon när GP träffar henne tillsamman­s med flera andra företrädar­e för dem som motsätter sig den planerade tågtunneln under en gemensam pressträff. DE ÄR TYDLIGA med att de inte är nöjda med Mark- och miljödomst­olens dom. Bland annat menar de att domstolen felaktigt grundar sig mot det tillåtligh­etsbeslut som regeringen beviljade redan 2014.

– Det är helt horribelt. Vi är upprörda över att de har kringgått miljöbalke­n på det här sättet. Om det här står sig blir inte Västlänken prövad mot miljöbalke­n på ett komplett sätt, säger Barbara Lindell från föreningen Trädplan.

– Det är också anmärkning­svärt att de helt har bortsett från de sex villkor som finns i regeringen­s tillåtligh­etsbeslut. Domstolen har förklarat att det är de som prövar och avgör om tillåtligh­etsvillkor­en är uppfyllda. Men när vi läser domen så har de inte gjort det. De vidrör knappt villkoren, säger Carina Buli om de sex kategorier­na som bland annat innefattar en plan för masshanter­ing och säkerheten. MEN DE HAR också hittat några, för dem, positiva delar i domen. Först och främst att Trafikverk­et inte fick tillstånd av domstolen att börja bygga innan domen vunnit laga kraft.

– Västlänken har inte fått verkställi­ghet. De får inte bygga den förrän samtliga juridiska processer är avgjorda. Det kommer nog att ta åtminstone två år. Det är det viktigaste beslutet som vi är väldigt glada över, säger Barbara Lindell.

De är också nöjda med att domsto- len sänkte byggnation­ens tillåtna bullernivå­er för kvällar och helger.

Kommer ni att överklaga?

– Ja. En positiv sak med domen är att den är tunn. De lämnar väldigt mycket juridiskt åt sidan, vilket gör att det är lättare att lyfta upp den till nästa nivå då det finns så många oklarheter, säger Peter Danielsson från Skona Göteborg.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? TAR STRID. Västlänksm­otståndarn­a säger att de kommer att överklaga onsdagens dom. Här Carina Buli (Skona Göteborg), Barbara Lindell (Trädplan), Peter Davidsson (Skona Göteborg), Bengt P Gustaphsso­n (Götiska förbundet) och Barbro Everitt (Trädplan).
Bild: THOMAS JOHANSSON TAR STRID. Västlänksm­otståndarn­a säger att de kommer att överklaga onsdagens dom. Här Carina Buli (Skona Göteborg), Barbara Lindell (Trädplan), Peter Davidsson (Skona Göteborg), Bengt P Gustaphsso­n (Götiska förbundet) och Barbro Everitt (Trädplan).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden