Göteborgs-Posten

Löfven: ”Vi vill ha en nystart”

-

Frivillig avgång eller inte? Enligt justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) tackade Dan Eliasson för en vecka sedan ja till jobbet generaldir­ektör för Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB).

– Svensk polis behöver en nystart och det kräver en annan rikspolisc­hef, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Dan Eliasson säger att han gärna hade fortsatt som rikspolisc­hef.

”Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsamman­s med alla fantastisk­a polisanstä­llda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsvi­ktigt uppdrag”, skriver Eliasson på polisens hemsida.

Han skriver också att det ”varit några tuffa år” men att myndighete­n klarat av svåra operativa utmaningar, till exempel flyktingkr­isen och terrordåde­t på Drottningg­atan.

Enligt statsminis­ter Stefan Löfven (S) behövs det nu en ny chef och ny kompetens efter att omorganisa­tionen av polisen i stora delar är klar.

– Trygghetsf­rågorna är bland det viktigaste för oss. När vi investerar tungt vill vi naturligtv­is ha resultat, sade Stefan Löfven till journalist­er vid ett besök i Södertälje i går. MORGAN JOHANSSON PÅPEKADE på en pressträff att det efter polisens genomförda omorganisa­tion är en lämplig tidpunkt att byta rikspolisc­hef. Han räknade upp Eliassons cv som generaldir­ektör för såväl Migrations­verket, Försäkring­skassan och Polismyndi­gheten och tillade att denne blir en utmärkt chef för MSB, som framöver får en allt viktigare roll inom Myndighets­sverige. Enligt Johansson tackade Eliasson ja till det nya jobbet för en dryg vecka sedan.

Det har stormat kring Dan Eliasson vid ett flertal tillfällen. Under en längre tid har han fått utstå hård kritik, bland annat från opposition­en i riksdagen. Och flera allianspol­itiker välkomnade gårdagens besked.

”Välkommet att Eliasson lämnar polisen. Ovälkommet att han tar över MSB som också är en viktig myndighet”, skrev KD-ledaren Ebba Busch Thor på Twitter. Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund twittrade om att han vill se ytterligar­e förändring­ar: ”Bra att Dan Eliasson (S) avgår. Men det räcker inte. Nu krävs ny politik.”

Dan Eliassons sista arbetsdag som rikspolisc­hef blir den 15 februari. Den 5 mars tillträder han tjänsten som generaldir­ektör på MSB.

 ??  ?? RÄTT TIDPUNKT. Morgan Johansson (S) anser nu är en lämplig tidpunkt för att byta rikspolisc­hef.
RÄTT TIDPUNKT. Morgan Johansson (S) anser nu är en lämplig tidpunkt för att byta rikspolisc­hef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden