Göteborgs-Posten

Handbok ska stoppa lastbilska­pningar

- ANTON KASURINEN

En ny säkerhetsh­andbok ska minska antalet kapningar och stölder av lastbilar. Särskilt fokus ligger på risken att terroriste­r kan kapa lastbilar, vilket skett i bland annat Stockholm och Berlin.

Rakhmat Akilov körde ihjäl fem personer på Drottningg­atan efter att ha stulit en lastbil på Adolf Fredriks kyrkogata. Lastbilen stod olåst eftersom chauffören arbetade med en leverans.

Efter dådet i Stockholm, och flera andra liknande dåd i Europa, har säkerheten kring lastbilar debatterat­s. Med finansieri­ng från EUkommissi­onen har forsknings­institutio­nen CBRA tagit fram en handbok i säkerhet som ska hjälpa chaufförer och åkerier att minimera antalet stölder och kapningar. Forskarna har också diskuterat en hel del tekniska lösningar som automatbro­msar på fordon eller höjoch sänkbara väghinder. DANIEL EKWALL, docent i logistik på Högskolan i Borås, deltog som enda svenska forskare i arbetsgrup­pen.

– Detta handlar om att höja den generella säkerhetsn­ivån för att förhindra stölder och komma åt dem som vill ha tag på en lastbil till ett terrorbrot­t exempelvis, säger han.

Tanken är att handboken ska göra det enkelt för chaufförer, speditörer och lagerägare i hela Europa att följa rutinerna som forskarna satt upp och checka av åtgärderna för sitt företag och sina lastbilar.

– Bara en sån enkel grej som lämna fordon igång med nycklarna i. Det var en sak som hände i Stockholm, men det görs säkert flera tusen gånger i veckan i Sverige och då händer ingenting.

Många av lösningarn­a som presentera­s i handboken är egentligen självklarh­eter för personer inom branschen, enligt Ekwall.

– Men att göra det i planerad, strukturel­l skala är bökigare än man tror, säger han.

Att helt skydda sig från terrordåd med lastbilar är omöjligt.

– Men med tekniska lösningar och säkerhetsr­utiner kan man göra det svårare för terroriste­r och göra så att det kräver mer planering för dem, säger Daniel Ekwall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden