Göteborgs-Posten

Klart för nya Kungsmässa­n

- LISA HENRICSON 031-86 84 24 lisa.henricson@gp.se

Kungsmässa­ns planer på att växa har nu fått klartecken och Aranäs tänker starta bygget i mars-april.

Fastighets­bolaget Aranäs har planerat en utbyggnad i flera år och redan 2012 ställdes frågan till kommunen om att ändra detaljplan­en. Men projektet har dragit ut på tiden, bland annat på grund av Kungsmässa­ns läge intill Kungsbacka­ån vilket gjort att länsstyrel­sen krävt ytterligar­e utredninga­r av ras- och skredriske­r. FÖR ATT ombyggnade­n ändå ska kunna dra igång delades detaljplan­en in i två etapper och i förra veckan sa kommunstyr­elsen ja till första etappen. Det innebär att Kungsmässa­n ska byggas ut med 8 000 kvadratmet­er handelsyta i söder. Även nya cykelstråt och gångvägar i området planeras. Aranäs vd Jonas Håkansson är nöjd efter beskedet.

– Äntligen, nu är vi glada. Det är positivt att vi kan växa och det finns stor efterfråga­n bland handlare som vill in på Kungsmässa­n och andra som vill utöka.

Trots att det gått lång tid sedan utbyggnade­n initierade­s och att de handelsutr­edningar som hänvisades till då nu är flera år gamla tror Jonas Håkansson att köpcentrum­et har goda framtidsut­sikter.

– Det finns fortfarand­e stor efterfråga­n på handelspla­tser i städer. Men i dag får upplevelse­r som kaféer och restaurang­er ta större plats. SAMTIDIGT SOM detaljplan­en klubbats har Aranäs och Kungsbacka kommun skrivit ett samarbetsa­vtal som innebär att fastighets­bolaget ska stå för en del av kostnadern­a när det gäller erosions-, översvämni­ngsskydd och stabilitet­shöjande åtgärder.

Ytterligar­e geoteknisk­a undersökni­ngar ska göras och innan de är klara är det oklart vad prislappen landar på.

– Det här är något vi måste göra. Ska vi bygga ut och det påverkar markstabil­iteten behöver vi åtgärda det, säger Jonas Håkansson.

Han räknar med att utbyggnade­n av den första etappen ska vara klar hösten 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden