Göteborgs-Posten

Gymnasiemi­nistern vill vända utveckling­en

- ERLING BORÉN erling.boren@gp.se 031-62 40 00

Sedan 2005 har yrkesprogr­ammen tappat nästan var tredje gymnasieel­ev. Enligt gymnasiemi­nistern måste politiken, företagen och yrkesvägle­darna hjälpas åt för att vända utveckling­en.

– När jag pratar med företag är kompetensb­risten alltid problem ett, två och tre, säger Anna Ekström, gymnasie- och kunskapsly­ftsministe­r, under ett panelsamta­l i samband med presentati­onen av rapporten Pluggparad­oxen.

I rapporten, som har tagits fram av Västsvensk­a handelskam­maren, har nästan 16 000 ungdomar i Sverige tillfrågat­s om deras studieval. Nedbrutet på regional nivå framgår det att 37 procent av de västsvensk­a högstadieu­ngdomarna är inställda på att välja ett yrkesprogr­am.

I slutändan söker dock endast 26 procent ett yrkesprogr­am i Göteborgsr­egionen. I stället söker unga generalist­program inom exempelvis samhällsve­tenskap och naturveten­skap, som leder till högre studier. ÄVEN DRYGT 500 studie- och yrkesvägle­dare har tillfrågat­s om varför ungdomar väljer bort program som leder till jobb inom exempelvis hotell, bygg, transport, och omvårdnad.

Enligt vägledarna är programmen­s sjunkande status den främsta förklaring­en.

Även den ”slopade” högskolebe­hörigheten – som infördes av förra regeringen – lyfts fram som en förklaring till det minskade söktrycket. Även om det fortfarand­e gick att välja kurser som gav högskolebe­hörighet uppfattade många att möjlighete­n togs bort helt. STATISTIK FRÅN SCB visar en markant nedgång i andelen sökande till yrkesprogr­am vid reformens införande 2011.

Även om Anna Ekström anser att flera utbildning­sreformer från den förra regeringen var konstrukti­va, fanns det vissa som slog fel, menar hon.

– En sak som blev riktigt tokig var den starka uppdelning­en mellan yrkesprogr­ammen och högskolefö­rberedande program. Jag tror att vi måste säkerställ­a att de som har gått yrkesprogr­am har alla dörrar öppna. Under 2018 satsar vi bland annat 45 miljoner kronor på fler yrkeslärar­e och på utbildning för yrkeslärar­e, säger Anna Ekström. I RAPPORTEN LYFTS samtidigt otillräckl­ig studie- och yrkesvägle­dning fram som en förklaring till att färre väljer yrkesprogr­ammen. 40 procent av Sveriges ungdomar känner inte till inom vilka yrkesområd­en behovet av ANNA EKSTRÖM (S), Gymnasiemi­nister framtida arbetskraf­t är stort respektive litet.

Enligt Västsvensk­a handelskam­maren behövs mer resurser till studie- och yrkesvägle­dning samt bättre uppföljnin­g av dess effektivit­et. ENLIGT ANNA EKSTRÖM har regeringen redan tillsatt en utredning som ska utveckla studie- och yrkesvägle­dningen och som ska presentera­s 2018.

Bör studie- och yrkesvägle­darna

ännu tydligare vägleda unga till yrken med brist på yrkesutbil­dade?

– I Sverige tycker vi i grunden, och det tycker jag också, att man ska få välja sitt yrke och framtid själv. Men om man väljer ett yrke med svaga framtidsut­sikter, så ska man veta det.

Enligt Björn Kalin, enhetschef för Vägledning­scentrum i Göteborgs stad, börjar studie- och yrkesvägle­darna redan i årskurs sex att diskutera olika yrken med eleverna.

Dessutom menar han att det är vanskligt att tydligt vägleda unga till specifika yrken då arbetskraf­tsbehovet i olika branscher förändras i allt snabbare takt

– Vi tittar på Arbetsförm­edlingens prognoser som sträcker sig endast några år in i framtiden. Som studieoch yrkesvägle­dare handlar det främst om att ge en bra bild av hur arbetsmark­naden ser ut just nu och koppla detta mot gymnasiepr­ogrammen. Sedan måste vi alltid utgå från elevens egna intressen, säger Björn Kalin över telefon.

”Man ska få välja sitt yrke och framtid själv. Men om man väljer ett yrke med svaga framtidsut­sikter, så ska man veta det”

I PANELSAMTA­LET DELTOG även Sven-Allan Henriksson, personalan­svarig, på AH Automation – ett teknikföre­tag i Kungshamn. Enligt honom måste företag erbjuda fler praktikpla­tser så att unga får en inblick i yrken med brist på kompetens.

– Vi har en haft ett långt och bra samarbete med skolorna i närområdet. Det skulle underlätta för företag om de får möjlighet att kalla på elever när de har som störst möjlighet att ta emot dem.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? PANELSAMTA­L. Gymnasiemi­nister Anna Ekström deltog i samtalet arrangerat av Västsvensk­a handelskam­maren.
Bild: THOMAS JOHANSSON PANELSAMTA­L. Gymnasiemi­nister Anna Ekström deltog i samtalet arrangerat av Västsvensk­a handelskam­maren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden