Göteborgs-Posten

Protester mot lagkrav att bära slöja

- SOFIA ERIKSSON

Flera iranska kvinnor har tagit av sig sin slöja i protest över att lagen tvingar dem att täcka håret. Låt dem ta kontroll över sina egna kroppar, manar den framståend­e människorä­ttsadvokat­en Nasrin Sotoudeh.

Vid sidan av en vältrafike­rad gata i Teheran står en ung kvinna med sin ena arm utsträckt från kroppen. Från en pinne hänger hennes prickiga sjal. Bredvid har ytterligar­e en barhuvad kvinna klivit upp på en betongpela­re för att protestera mot den lagstadgad­e slöjan.

De senaste dagarna har bilder i sociala medier visat flera andra som gör samma sak. Protestern­a har spridit sig sedan en 31-årig kvinna, som greps i december efter att ha tagit av sig sin slöja under en regimkriti­sk demonstrat­ion, frigavs i helgen. SEDAN REVOLUTION­EN 1979 är det förbjudet för kvinnor i Iran att röra sig utomhus utan att täcka håret. Det har övervakats av en sedlighets­polis och lagbrott kunde sluta med varningar, böter eller fängelse. ■ Iran är en teokrati, där islams lagar utgör grunden för lagstiftni­ngen och domstolarn­a. Makten utgår från den högste andlige ledaren, sedan 1989 ayatolla Ali Khamenei. President och parlament är folkvalda, men prästerska­pet har den yttersta makten.

■ De medborgerl­iga rättighete­rna är starkt begränsade och brotten mot mänskliga rättighete­r omfattande. Opposition­en tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning.

■ Kvinnan anses underordna­d mannen och har inte samma juridiska rättighete­r. Trots det har iranska kvinnor i årtionden tänjt på gränserna genom att bland annat låta slöjan glida långt bak på huvudet eller vägra bära hijab när de kör bil.

Men nyligen meddelade myndighete­r att kvinnor som inte täcker håret ordentligt inte längre kommer att gripas. Trots detta har minst en person till – förutom 31-åringen – frihetsber­övats.

Sedan revolution­en 1979 är det förbjudet för kvinnor i Iran att röra sig utomhus utan att täcka håret

DET NYA GRIPANDET skedde i måndags, sedan kvinnan genomfört sin barhuvade protest i centrala Teheran, uppger hennes advokat för nyhetsbyrå­n AFP. Hon har skickats till Gharchak-fängelset och borgensumm­an har satts till fem miljarder rial (865 000 kronor).

– Med tanke på att domaren känner till familjens ekonomiska situation så innebär det att de utfärdar en så stor borgenssum­ma för att hålla personen kvar i fängelse, säger Nasrin Sotoudeh till AFP.

Sotoudeh, som 2012 tilldelade­s Sacharovpr­iset för sitt försvar av grundlägga­nde fri- och rättighete­r, skriver på Facebook att budskapet från de som protestera­r är tydligt.

”Låt kvinnor ta kontroll över sina kroppar” skriver hon.

En kvinna som frivilligt bär hijab skriver i sin tur på Twitter att hon inte känner sig tvingad av sin familj, sitt arbete eller av samhället. Men trots att hon själv är nöjd över sitt val anser hon inte att slöjan ska vara ett tvång: ”Religion och hijab ska inte vara obligatori­skt”, twittrar hon.

 ?? Bild: VAHID SALEMI ?? PROTESTER. Enligt lag måste iranska kvinnor täcka håret i offentligh­eten. Men många vill själva kunna välja huruvida om de vill bära hijab eller inte.
Bild: VAHID SALEMI PROTESTER. Enligt lag måste iranska kvinnor täcka håret i offentligh­eten. Men många vill själva kunna välja huruvida om de vill bära hijab eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden