Göteborgs-Posten

Bläckfiska­rna ökar i antal

Bläckfiska­rna ökar kraftigt i antal i världshave­n, enligt beräkninga­r av forskare. Ingen vet med säkerhet vad som har hänt, men ökningen har ägt rum samtidigt som haven blir allt mer utfiskade, och antalet stora fiskar blir allt färre.

-

Med stor sannolikhe­t finns det ett samband mellan de båda, men även klimatförä­ndringar kan spela en roll.

Oavsett svaret är det uppenbart att havens ekologi har förändrats dramatiskt.

En tidigare studie från 2011 visade att en annan grupp av marina organismer – maneterna – blivit allt vanligare i oceanerna och på många håll blivit så talrika att de börjat uppfattas som ett problem.

”Att vi kan se samma ökning hos alla grupper av bläckfiska­r, oavsett om de lever mellan stenar nära stranden, eller ute i öppna havet, är anmärkning­svärt.”

ORSAKEN ÄR MED all säkerhet utfiskning­en. Maneter är mycket sårbara för vissa rovfiskar, sådana arter som rensats bort från haven av fiskeflott­orna.

De nya rönen om bläckfiska­rna antyder samma orsakssamb­and.

Det tycks med andra ord ZOE DOUBLEDAY Ekolog, University of Adelaide vara så att två grupper av ryggradslö­sa djur – maneter och bläckfiska­r – långsamt håller på att ersätta ryggradsdj­uren – fiskarna – i de marina ekosysteme­n. BLÄCKFISKA­RNA HAR studerats av en internatio­nell grupp av forskare under ledning av ekologen Zoë Doubleday vid University of Adelaide i Australien. De har utgått från fångstdata från alla havsområde­n på jorden mellan 1953 och 2013.

Fångst av bläckfisk sker i alla hav. Långa serier av data bör följaktlig­en ge en god bild av tillstånde­t över tid för population­erna av bläckfiska­r i oceanerna.

Zoë Doubleday och hennes kollegor konstatera­r att alla arter av bläckfiska­r, såväl tioarmade som åttaarmade, har ökat i antal sedan

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden