Göteborgs-Posten

Nya mål i sikte efter ”världens bästa skola”

Under hela 2000-talet var mångkampar­en Carolina Klüft en av Sveriges starkast lysande stjärnor. I dag har hon lämnat elitidrott­en bakom sig, men känner stor tacksamhet över tävlingsår­en. – Det var världens bästa skola, säger hon.

- LENA WREEDE

Carolina Klüft befinner sig i Järvsö med maken och döttrarna, den yngsta bara tre månader. På det stora hela är hon föräldrale­dig och då passar det bra att vara i fritidshus­et i det snörika och skogiga Hälsinglan­d.

– Det är ganska lugnt, säger hon, men påpekar att hon inte är så pigg på att prata om familjen och barnen.

– Det handlar om integritet. De kommer ju alltid ha en mamma som är en offentlig person, men än så länge vill jag försöka se till att de inte hamnar på bild i tidningar. Det gör de ändå, men jag ska i alla fall inte bidra till det.

Själv har Carolina Klüft inte bara goda erfarenhet­er av sitt kändisskap. I sin självbiogr­afi ”Livet är en sjukamp” berättar hon bland annat om när hon stalkades av en tysk man, vilket ledde till att hon fick polisskydd under tävlingarn­a.

I dag ser hon det mest som en jobbig, men ändå nyttig erfarenhet.

– När jag började var jag ganska ung och förstod kanske inte riktigt vidden av att bli en offentlig person. Men jag har också lärt mig mycket och fått mycket gott av det. Det är många dörrar som har öppnats för mig. CAROLINAS MERITLISTA ÄR både lång och imponerand­e. Som sjuttonåri­ng blev hon juniorvärl­dsmästare i sjukamp. Därefter följde ett otal topplaceri­ngar. Bland dem ett OS-guld, tre VM-guld och två EM-guld. Dessutom har hon belönats med både Jerringpri­set och Bragdmedal­jen.

Man får en känsla av att det var så lätt för dig. Stämmer det?

– Det är många som säger det och delvis var det så för att jag tyckte att det var så himla roligt. Men jag har också tränat hårt, rehabilite­rat mig och jobbat mentalt. Och det har absolut inte varit lätt jämt. Som den yttre pressen – många människor som förväntade sig saker av en, hade mycket åsikter och tankar om mig, vad man bör göra och inte göra – det har inte varit så enkelt alla gånger.

Att hålla fast vid glädjen till idrotten, både träningen och tävlandet, var ett sätt att skapa en god grund att stå på, förklarar hon.

– Vann jag eller slog ett rekord var det en bonus, men jag som människa skulle inte falla om det inte blev så. Att få en bra grund var viktigt så att jag inte hamnade i ”nu tycker alla att jag är bra när jag vinner, men vad händer om jag inte vinner?” Så ville jag inte ha det. FÖR DRYGT FEM år sedan bestämde hon sig för att sluta tävla.

Finnkampen 2012 i Göteborg blev hennes sista tävling.

Fortfarand­e gillar hon att röra på sig, men har heller inga svårig-

”När jag började var jag ganska ung och förstod kanske inte riktigt vidden av att bli offentlig person”

heter att sitta i soffan. Framför allt prioritera­r hon att vara med sina barn och sin familj, men också att umgås med kompisar och göra lite som hon vill, vilket inte var möjligt tidigare eftersom idrotten alltid var prio ett.

– Jag fick bli vuxen snabbt och har inte haft någon ungdomstid. Bara att resa för att det är kul eller hänga med kompisar när som helst har jag inte kunnat. Men det hinner jag nu. Och jag ångrar inte en sekund av mitt liv.

I DAG DRIVER hon eget företag och anlitas både som föreläsare, moderator och programled­are.

Senast i höstas ledde hon SVT:s ”Duellen” tillsamman­s med Micke Leijnegard.

Dessutom jobbar hon halvtid som projektled­are för Generation Pep, organisati­onen som är kronprinse­ssparets initiativ till att förbättra barns hälsa.

Åren som elitidrott­are kallar hon för ”världens bästa skola”. Inte minst den mentala resan – att hitta sig själv och sin självkänsl­a, hantera press utifrån, sätta upp mål och arbeta discipline­rat.

– Allt det har jag idrotten att tacka för. Det tror jag inte att jag riktigt förstod när jag slutade. Sedan tycker jag fortfarand­e att det skitkul att prestera. Jag är ju en tävlingsmä­nniska och det kan kicka in närsomhels­t.

 ??  ?? FÖDELSEDAG­SBARN. Carolina Klüft kallar åren som elitidrott­are för ”världens bästa skola”. Där lärde hon sig att hitta sig själv och sin självkänsl­a, hantera press utifrån, sätta upp mål och arbeta discipline­rat. I morgon fyller hon 35 år.
FÖDELSEDAG­SBARN. Carolina Klüft kallar åren som elitidrott­are för ”världens bästa skola”. Där lärde hon sig att hitta sig själv och sin självkänsl­a, hantera press utifrån, sätta upp mål och arbeta discipline­rat. I morgon fyller hon 35 år.
 ?? Bild: SÖREN ANDERSSON ??
Bild: SÖREN ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden