Göteborgs-Posten

Filmhus i Göteborg kan bli verklighet

- HANNA TORNBRANT 031-62 48 27 hanna.tornbrant@gp.se

Mariya Voyvodova (S), kommunalrå­d och ordförande i kulturnämn­den, är en av deltagarna i ett samtal om ett kommande Filmens hus i Göteborg som arrangeras på filmfestiv­alen idag.

detta bidra till nya kulturjobb i Göteborg.

2021 har nämnts som tänkbar start för en sådan verksamhet. Är det fortfarand­e förhoppnin­gen?

– Det är svårt att säga med säkerhet. Det är många faktorer som spelar roll och flera delar som behöver belysas ytterligar­e. Frågan har inte behandlats politiskt i kulturnämn­den än, men presidiet har fått informatio­n om förstudien och haft resonemang om förslagen i den.

Vad tycker du och S om planerna?

– Jag välkomnar alla förslag som kan förstärka konst och kultur i Göteborg och Västsverig­e. Filmens Hus skulle kunna utgöra en sådan utveckling­skraft inom film och rörlig bild. Samtidigt måste jag som ansvarig för kulturen i Göteborg se till en helhet, till exempel hur det befintliga filmklustr­et på Lindholmen påverkas. Jag vill också att detta ska vara väl förankrat bland filmens aktörer i Göteborg, att det inte ska upplevas som ett ovanifrån-projekt. Inom mitt parti har vi inte tagit ställning i frågan än.

Vad ska du se på Göteborgs filmfestiv­al?

– Jag brukar alltid se filmutbude­t från mitt hemland Bulgarien. Det har

blivit lite som ett slags tradition för mig. Så i år blir det Western, 3/4 och Ship in the room.

”Jag vill också att detta ska vara väl förankrat bland filmens aktörer i Göteborg, att det inte ska upplevas som ett ovanifrånp­rojekt.” MARIYA VOYVODOVA kommunalrå­d (S)

 ?? Bild: ELISABETH ALVENBY ?? VÄLKOMNAR FÖRSLAG. Kommunalrå­d Mariya Voyvodova (S) säger att hon välkomnar alla förslag som kan förstärka konst och kultur i Göteborg.
Bild: ELISABETH ALVENBY VÄLKOMNAR FÖRSLAG. Kommunalrå­d Mariya Voyvodova (S) säger att hon välkomnar alla förslag som kan förstärka konst och kultur i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden