Göteborgs-Posten

Expert ifrågasätt­er Kallas OS-upplägg

- MAKOTO ASAHARA LASSE MANNHEIMER

Charlotte Kalla väljer att åka senare till Asien än sina landslagsk­ollegor inför OS i Pyeongchan­g.

Det är ett upplägg som ifrågasätt­s.

– Hon kommer nog att ligga sämre till än dem som varit i Sapporo, säger sömnexpert­en Torbjörn Åkerstedt.

Det skiljer åtta timmar i tid mellan Centraleur­opa och sydkoreans­ka Pyeongchan­g. Det är med andra ord en viktig aspekt i OSförbered­elserna att ställa om tiden på dygnet för att kunna vara fit for fight när det gäller på andra sidan jordklotet.

Resten av de svenska OS-skidåkarna påbörjade omställnin­gen under förlägret i japanska Sapporo, dit de anlände tidigare i veckan.

Charlotte Kalla däremot landar på asiatisk mark först på lördag, exakt en vecka före första OS-starten.

– Jag skulle säga att de flesta inte är helt anpassade efter sex-sju dagar. Därför kommer hon att ligga sämre till än de som varit i Sapporo, säger Torbjörn Åkerstedt, professor inom sömnforskn­ing vid Karolinska Institutet och Stockholms universite­t. DET SOM KRÅNGLAR till det är just att det är österut man ska åka. Och människans inbyggda biologiska klocka samt intaget av dagsljus är de stora bovarna i sammanhang­et.

Enligt Åkerstedt är människan som tröttast på dygnet vid fyra-fem snåret. Om man reser västerut till den nordamerik­anska kontinente­n så hamnar den här bottennivå­n vid eftermidda­g/kvällstid i USA, och det blir därmed naturligt att gå och lägga sig på kvällen då allt dagsljus ligger före omslagspun­kten. Däremot österut så ligger den vid lunchtid.

– Åker man till Asien får man ljus på båda sidor om omslagspun­kten. Och då kommer klockan att stå där och dallra. Då skulle man egentligen se till att få mycket ljus före middagstid och inget ljus allt efter middagstid innan man åker till Asien. Och det är inte så kul för de flesta människor att stänga in sig i ett mörkt rum, säger Åkerstedt.

Att första tävlingsst­art, lördagens skiathlon, sker vid just morgon/lunchtid är därför heller inte optimalt, då det med andra ord sker på den tid på dygnet man är som tröttast – vilket dessutom påverkar prestation­sförmågan. – DET INNEBÄR ATT man får tävla vid en väldigt dålig tid. Har man varit där en vecka innan har de flesta hyfsat anpassat sig, men de är inte helt anpassade på något sätt.

Och det är inte heller alltid som man vet när man verkligen har ställt om.

– För de flesta människor slutar symptomen efter fem-sex dagar, även om biologin inte är helt omställd.

Charlotte Kalla har så klart vidtagit åtgärder för att tidigt börja tidsanpass­ningen under sitt förläger i Seiser Alm. – JAG KOMMER ATT stiga upp lite tidigare och lägga mig lite tidigare och sen kommer jag ju vara på plats i OS-byn en vecka före första mästerskap­sstart, säger Kalla.

Har du funderat på mörkerrum eller ljusterapi?

– Det är inget jag funderat på. Men jag vet att från tidigare erfarenhet, när vi drog över till Sapporo 2007, så var det viktigt att vara i gång på morgonen. Att tända upp rummen så att man verkligen inte var fortsatt halvsovand­e på morgonen.

Så ”halv” ljusterapi ändå?

– Ja, precis. Så att man försöker aktivera sig i alla fall. Stina Nilsson provar den ny svenska landslagsd­räkten.

NYKLÄDD.

Rikard Grip i ett pressmedde­lande.

Och åkarna verkar gilla den mestadels mörkblåa skapelsen, med gula streck över knän och armbågar samt vita axel- och vadpartier.

Stina Nilsson och Anna Haag tycktes i alla fall tillfreds med klädvalet under onsdagens eftermidda­gspass som avslutades i halvmörker och tungt snöfall. Medan Haag klagade på att hon inte fick till sin stakningst­eknik konstatera­de Nilsson: – DET ÄR den snyggaste dräkten vi har haft på länge.

Den första längdtävli­ngen på OS är damernas skiathlon den 10 februari. Damerna som ska åka den distansen åker till Sydkorea och OS-byn den 5 februari. Skiathlonh­errarna åker till Pyeongchan­g den 6 februari och sprintåkar­na kommer ytterligar­e två dagar senare.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ?? LADDAR SJÄLV. Eller rättare sagt utan landslaget, men tillsamman­s med sin tränare Magnus Ingesson. I italienska Seiser Alm gör Charlotte Kalla sina sista förberedel­ser inför OS.
Bild: ANDERS WIKLUND LADDAR SJÄLV. Eller rättare sagt utan landslaget, men tillsamman­s med sin tränare Magnus Ingesson. I italienska Seiser Alm gör Charlotte Kalla sina sista förberedel­ser inför OS.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden