Göteborgs-Posten

Hendrik Zeitler exponerar Hammarkull­en på nytt sätt

Johan Stenström ser en subjektiv och självständ­ig skildring av Hammarkull­en.

- KONST SATELLITES Hendrik Zeitler Galleri 54 Till 11 februari JOHAN STENSTRÖM

I Hendrik Zeitlers utställnin­g på Galleri 54 syns Hammarkull­en genom ett antal långtidsex­ponerade fotografie­r. Projektet inleddes som ett sätt för fotografen att lära känna sitt nya hem efter att han flyttat till Göteborg från Tyskland i början av 2000-talet. Vi får se resultatet av både nattliga och dagliga exkursione­r, ofta med hunden Bunty som trofast följeslaga­re.

SOM BETRAKTARE MÖTS man av ett samhälle som verkar märkligt tyst och fridfullt. Det är landskapsb­ilder från skogsparti­erna runtomkrin­g Zeitlers bostadsomr­åde men också vyer med de 60-talshus som är så typiska för många av de svenska förorterna. Satellites framstår en rapport från en stadsdel som skiljer sig betydligt från den man får sig till livs genom detidvis hysteriska nyhetsmedi­erna. Bilderna är tagna av en fotograf som vägrar acceptera den gängse uppfattnin­gen om Hammarkull­en som en segregerad problemför­ort med få utbildning­smöjlighet­er och jobbtillfä­llen. Istället erbjuds vi en subjektiv och självständ­ig skildring av en hemort.

Bilderna i de två små gallerirum­men präglas till stor del av den förvridna verklighet­skänsla som de långa exponering­stiderna skapar. Inga häftiga rörelser registrera­s på filmen. Den enda rörelse som syns är jordens rotation runt sin egen axel vilket gör att månens och solens gång över himlen fixeras i form av långa streck av ljus på bildytan.

SATELLITES TER SIG som en blandning av den pictoralis­tiska strömninge­n inom fotografin runt det förra sekelskift­et, som inspirerad­es av måleri, och av Jens S. Jensens dokumentär­fotografie­r från 70-talet. Det krävs en särskilt originell bildskapar­e för att lyckas med en sådan kombinatio­n.

Utställnin­gen markerar ett slut. Hendrik Zeitler har blivit äldre och Hammarkull­en mindre folktomt. Projektet fick sitt definitiva slut i och med en speciell händelse – längst in i galleriet står en urna med hunden Buntys aska. Det är ett rart och naturligt avslut.

Bilderna i de två små gallerirum­men präglas till stor del av den förvridna verklighet­skänsla som de långa exponering­stiderna skapar.

 ??  ?? BILD AV EN HEMBYGD. Satellites skildrar bland annat skogsparti­erna runtomkrin­g Zeitlers bostadsomr­åde.
BILD AV EN HEMBYGD. Satellites skildrar bland annat skogsparti­erna runtomkrin­g Zeitlers bostadsomr­åde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden