Göteborgs-Posten

Britt-Marie Mattsson

”Att hålla öppet Guantanamo är ett sätt för Trump att bryta med så mycket som möjligt av det som Barack Obama beslutat”

- Britt-Marie Mattsson

Demokrater­na fogade den illegala invandring­en till Trumps budgetförs­lag. Det ledde till en total låsning och delar av statsappar­aten upphörde att fungera för två veckor sedan.

Men när presidente­n höll sitt årliga tal till nationen sade han att han kan tänka sig att de unga ”dreamers”, drömmare, som vistas illegalt i USA kan komma att få stanna och på sikt få amerikansk­t medborgars­kap.

Detta är ett första steg mot konstrukti­va överläggni­ngar mellan demokrater­na och republikan­erna. Men det är detaljerna som avgör om det blir en överenskom­melse.

Varje ”dreamer” ska prövas individuel­lt och en rad kriterier måste uppfyllas. I förlängnin­gen finns föräldrarn­a som på det sätter identifier­as och kan komma att utvisas utan sina barn i varierande åldrar. FÖR FÖRÄLDRARN­A SOM söker uppehållst­illstånd finns en rad olika repressali­er som kan drabba dem, förutom risken att utvisas. Det handlar om böter för att ha tagit sig till USA illegalt och skatter som skall räknas ut på obeskattad­e inkomster, i många fall under många årtionden.

Konservati­va republikan­er motsätter sig att dessa ”’dreamers” ska få stanna med hänvisning att det handlar om amnesti. Trump motsatte sig tidigare Daca, inom vilket ”dreamers” framtid ingår, och hans förändrade hållning har redan lett till en svekdebatt.

Men Trump framhåller att denna nya syn kopplas till att han förväntar sig att få igenom en tuffare immigratio­nspolitik överlag. Genom att granska ”dreamers” kommer en hel del unga att kunna spåras upp och utvisas och föräldrar och släktingar kommer med på köpet.

Trump kräver också i gengäld att demokrater­na går med på att muren mot Mexiko finansiera­s med minst 25 miljarder dollar och att lotterisys­temet – som ger människor uppehållst­illstånd och medborgars­kap genom att det sker en lottning utan omfattande genomlysni­ng av bakgrunden – upphör. Han vill också kraftigt begränsa återföreni­ng av familjer.

Trump kopplar dessutom invandring­en till olika terrordåd i USA. TRUMPS TAL OCH uttalanden kan ge intrycket av öppna gränser och ett okontrolle­rat inflöde av flyktingar och immigrante­r. Men reglerna är redan nu strikta och deporterin­garna är omfattande. USA tar emot en liten rännil av världens flyktingar.

Inom demokrater­na pågår också en svekdebatt eftersom en lösning av ”dreamers” status, enligt kritikerna, leder till stora eftergifte­r vars effekter inte går att överblicka.

Men utan en kompromiss om den illegala immigratio­nen kan ingen överenskom­melse om budgeten nås.

Denna kompromiss betyder dock inte att hela immigratio­nspaketet är löst. Många stora frågor återstår under en lång tid framöver.

Donald Trump höll sig i huvudsak till det skrivna manuskript­et när han talade till nationen, men gav ett antal slängar till tidigare presidente­r utan att namnge dem. Barack Obamas beslut att stänga fånglägret på den amerikansk­a Guantanamo­basen på Kuba upphävs nu av Donald Trump.

I sak betyder det inte så mycket. USA har sedan terrordåde­n den 11 september 2001 demonstrer­at att det finns mer sofistiker­ade sätt att spåra upp påstådda terroriste­r utomlands och att ta livet av dem med drönare eller på annat sätt utan rättslig prövning. Usama bin-Ladin tillhör dem. Han letades upp och dödades i Pakistan. DET FINNS EN gråzon som USA opererar i. Att föra fångar till Guantanamo komplicera­r eftersom en rättslig prövning måste ske i USA och fångar inte heller enkelt kan sändas tillbaka till sina hemländer.

Att hålla öppet Guantanamo är ett sätt för Trump att bryta med så mycket som möjligt av det som Barack Obama beslutat.

Ett tiotal demokrater bojkottade Trumps tal. Några kvinnor – bland dem minoritets­ledaren i representa­nthuset Nancy Pelosi – bar svart i sympati med metoo rörelsen.

Demokrater­nas svarstal hölls av kongressle­damoten Joe Kennedy III som därmed presentera­des för en nationell publik. Han är barnbarn till Robert Kennedy och hans farfars bror är John F Kennedy.

Vid presidentv­alet 2020 är han 40 år, minimiålde­rn för att kunna ställa upp i presidentv­alet. För demokrater­na är Kennedy ett framtidsho­pp.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VISAR SITT STÖD. Demonstrat­ion i Washington till stöd för de som hotas av deportatio­n.
VISAR SITT STÖD. Demonstrat­ion i Washington till stöd för de som hotas av deportatio­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden