Göteborgs-Posten

En affär i whisky

Nyheter: Han har kombinerat sina två stora passioner och skapat världens första reglerade whiskyfond.

- LISA HENRICSON 031-86 84 24 lisa.henricson@gp.se

Christian Svantesson ville kombinera sina två stora passioner i livet: whisky och affärer. Därför startade han världens första reglerade whiskyfond.

Idén föddes under en resa till Skottland med några affärsbeka­nta. Christian Svantesson och hans kollegor var på Islay, känd som den rökiga ön inom branschen, och där började de diskutera whiskymark­naden.

– Jag känner flera som är aktiva investerar­e när det gäller whisky så jag funderade på varför det inte finns någon fond som samlat det här. Många sparar i oljefonder fast ingen älskar olja, men det finns massor av människor som älskar whisky. Whisky som investerin­g har dessutom en fantastisk historisk utveckling.

Christian Svantesson, med bakgrund som affärsman och entreprenö­r, bestämde sig för att ta saken i egna händer. Sex månader senare slutade han jobba i familjeför­etaget för att satsa helhjärtat på projektet. AMBITIONEN VAR ATT skapa en reglerad fond under tillsyn av Finansinsp­ektionen vilket ger större trygghet för spararna. Viktigt var också att den skulle vara öppen för allmänhete­n, men det visade sig bli en större utmaning än Christian Svantesson räknat med.

– Det var väldigt komplext. Whisky är en så kallad alternativ investerin­g som traditione­llt är öppen för profession­ella aktörer. Men jag vill inte skapa en fond för bankdirekt­örer utan för whiskyälsk­are. FÖR ATT LYCKAS tog Christian Svantesson hjälp av framståend­e advokater och i december förra året blev ”The single malt fund” godkänd av Finansinsp­ektionen och fick därmed grönt ljus för att noteras på börsen.

En grupp på åtta personer står bakom fonden och för att sköta investerin­garna är också flera internatio­nella whiskykänn­are knutna till den, i en så kallad investerin­gskommitté.

– Vi investerar i limiterad upplaga. Exempelvis om ett destilleri producerar 1 000 flaskor whisky inför någon tillställn­ing försöker vi köpa så mycket vi kan. Det är en unik fördel som just whiskyfond­en har, de här utgåvorna är väldigt eftertrakt­ade eftersom de tar slut.

Enligt Christian Svantesson har de dyraste flaskorna exklusiv whisky kostat flera miljoner kronor, men de flesta limiterade utgåvorna ligger mellan 1 000 och 30 000 kronor. De som väljer att spara i fonden kommer också att få förtur när whiskyn sedan ska säljas.

– Många tycker att det är bra eftersom det är svårt att få tag i de här flaskorna. CHRISTIAN SVANTESSON­S EGET intresse för drycken har funnits med sedan barndomen. Hans pappa har samlat sedan 70-talet och själv har han en del fina flaskor hemma.

– Jag är inte en av de mest hängivna samlarna, men jag gillar skotsk kultur och själva njutningen. Jag tycker att man ska investera på samma sätt som man dricker whisky, inte för att släcka törsten utan för att sätta guldkant på tillvaron.

 ??  ??
 ?? Bild: LISA HENRICSON ?? DRIVEN. När Christian Svantesson väl hade bestämt sig för att starta en whiskyfond tvekade han inte. ”Jag hade aldrig släppt det annars”, säger han.
Bild: LISA HENRICSON DRIVEN. När Christian Svantesson väl hade bestämt sig för att starta en whiskyfond tvekade han inte. ”Jag hade aldrig släppt det annars”, säger han.
 ?? Bild: JONNY MATTSSON ?? EFTERTRAKT­AD DRYCK. Whisky finns i många prisklasse­r, de dyraste flaskorna har sålts för flera miljoner kronor.
Bild: JONNY MATTSSON EFTERTRAKT­AD DRYCK. Whisky finns i många prisklasse­r, de dyraste flaskorna har sålts för flera miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden