Göteborgs-Posten

Dubbel lärdom i program

Den goda utveckling­en gäller för alla delar av koncernen

- IDA JOHANSSON ida.johansson@gp.se 031-62 42 70

Det råder brist på yrkesutbil­dade i byggbransc­hen och kommunen har krav på sig att integrera nyanlända. Ett lärlingspr­ogram inleddes i september i Kungsbacka som slår två flugor i en smäll. Eleverna jobbar tre dagar i veckan på ett nybygge och varvar med SFI-undervisni­ng och byggteori. Programmet är ett samarbete mellan kommunen, ett kommunalt bostadsför­etag och ett byggföreta­g.

Orderingån­gen ökar kraftigt samtidigt som lönsamhete­n stiger för AB Volvo. 2017 blev ett rekordår för koncernen. – Vi går in i 2018 med optimism – vi har starka orderböcke­r och ett starkt ekonomiskt läge i världen, säger vd Martin Lundstedt.

AB Volvo gör sitt bästa år någonsin. Såväl försäljnin­g som orderingån­g, vinst och lönsamhet fortsätter öka. Den goda utveckling­en gäller dessutom för alla delar av koncernen – vinsten stiger för såväl lastbilarn­a som anläggning­smaskinern­a, båtmotorer­na och bussarna.

– Det finns flera glädjande faktorer i rapporten, en är att anläggning­smaskinern­a lyckats göra en så stark vändning och även stärka sina marknadsan­delar, säger Martin Lundstedt.

Volvo CE, som tillverkar och säljer anläggning­smaskiner som grävmaskin­er och hjullastar­e, har tidigare varit något av ett sorgebarn för koncernen. Under det fjärde kvartalet ökade dock orderingån­gen på anläggning­smaskiner med hela 48 procent samtidigt som rörelsemar­ginalen steg kraftigt till 10,9 procent, från 3,8 procent samma kvartal 2016.

Orderingån­gen på lastbilar ökar samtidigt med 29 procent under det fjärde kvartalet och med 23 procent för helåret 2017. SUGET EFTER LASTBILAR väntas också öka runt om i världen under 2018. Prognosen för totalmarkn­aden, hur många lastbilar som alla tillverkar­e sammantage­t väntas registrera under året, höjs för såväl Europa som Nordamerik­a.

Nu väntas Europamark­naden svälja totalt 310 000 nya, tunga lastbilar, medan den nordamerik­anska marknaden ökar till 280 000 lastbilar – 10 000 respektive 20 000 fler lastbilar än Volvo tidigare räknade med. Uppgången i Europa, dit fabriken i Tuve levererar, förklaras bland annat av en ”bra fraktmarkn­ad, låga bränslepri­ser och låga räntor”

– Vi har också generellt sett en stark uppgång i världsekon­omin, som gynnar både transporte­r och infrastruk­tursatsnin­gar, säger Martin Lundstedt.

Den ökade efterfråga­n har bland annat resulterat i att Volvo under året rekryterat hundratals nya personer till den västsvensk­a verksamhet­en. Bland annat har stora investerin­gar gjorts inom forskning och utveckling i Göteborg.

Liksom resten av fordonsbra­nschen brottas Volvokonce­rnen med kraven på att både utveckla produkter som kan förbättra försäljnin­gen idag, som till exempelvis mer effektiva förbrännin­gsmotorer, samtidigt som man forskar på framtidens teknologie­r – som eldrivna och mer eller mindre självköran­de och uppkopplad­e fordon.

Planerar ni fler nya jobb i Västsverig­e under 2018?

– Vi har anställt under året för att vi har haft en god utveckling. Jag är dock inte mycket för att lova saker jag sedan inte kan hålla – vi får se hur det utvecklar sig under 2018, säger Martin Lundstedt.

I slutet av förra året fick Volvokonce­rnen också en ny storägare, när kinesiska Geely, som också äger Volvo Cars, köpte aktivistfo­nden Cevians post om 8,2 procent av kapitalet och 15,6 procent av rösterna.

Har du hunnit få en bild av vad Geely vill bidra med eller vad de vill förbättra i verksamhet­en?

– Det glädjande med den transaktio­nen är att både vår huvudägare Industrivä­rden och Geely meddelade sitt stöd för strategin och den inriktning vi har idag. Det betyder att vi nu kan fortsätta arbeta med den nuvarande strategin, säger Martin Lundstedt.

På Stockholms­börsen togs rapporten emot med glädje – och Volvos aktie steg med runt tre procent när handeln öppnade.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? LÄRLINGAR. Anolee Ahmad Ibrahim, lärling i integratio­nsprojekte­t, mäter och förbereder en utsågning av en gipsskiva.
Bild: JONAS LINDSTEDT LÄRLINGAR. Anolee Ahmad Ibrahim, lärling i integratio­nsprojekte­t, mäter och förbereder en utsågning av en gipsskiva.
 ??  ??
 ?? Bilder: TT OCH GP ??
Bilder: TT OCH GP
 ??  ?? DET GÅR BRA. Enligt vd Martin Lundstedt går AB Volvo in i 2018 med optimism och starka orderböcke­r.
DET GÅR BRA. Enligt vd Martin Lundstedt går AB Volvo in i 2018 med optimism och starka orderböcke­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden