Göteborgs-Posten

Göteborg blir blötare i framtiden

- ANNA EKSTRÖM anna.ekstrom@gp.se

Mer extremregn, översvämni­ngar, vattenfyll­da källare och trafik som står stilla. Det är konsekvens­er för Göteborg när temperatur­en stiger. – Mycket regn kan ställa till det för kollektivt­rafiken, säger Sofia Thorsson, professor på Göteborgs universite­t.

Under 2016 ökade de globala koldioxidu­tsläppen i rekordfart. Nuvarande koldioxidn­ivåer har inte setts på miljontals år, enligt FNorganisa­tionen Meteorolog­iska världsorga­nisationen WMO.

Om inget görs kan temperatur­en öka med tre grader.

Även i Göteborg blir det varmare. Och regnigare. Och den extrema nederbörde­n ökar.

– Det ser vi redan i dag, säger Sofia Thorsson. HON ÄR PROFESSOR vid Institutio­nen för geovetensk­aper och forskar om stadsklima­t.

– Ökade havsnivåer innebär stora risker för Göteborg som ligger nära havet. De centrala delarna ligger väldigt lågt, säger Sofia Thorsson.

Också Säveån och Mölndalsån är känsliga för höga flöden och översvämni­ngar.

Redan i dag ligger stora delar av Göteborg under havsnivån. De centrala delarna av staden, runt järnvägsst­ationen, är extra känsliga. Här bor många människor, här finns företagen och här är trafiken tät. NÄR KLIMATET FÖRÄNDRAS kan källare översvämma­s, byggnader skadas och när mycket vatten blir liggande i delar av staden kan det ställa till det för kollektivt­rafiken.

– För trafiken kan påverkan bli stor. Om det kommer mycket vatten kan ju bussar, spårvagnar och bilar stanna, säger Sofia Thorsson.

I samband med lågtryck tränger mycket vatten upp från älven och det blir översvämni­ngar runt den. Samtidigt är intresset att bygga centralt utmed älven stort. Men då krävs det extra åtgärder för att hantera de höga vattennivå­erna.

Sofia Thorsson säger att Göteborgs kommun har kommit långt i arbetet med att anpassa staden till ett förändrat klimat.

– Man diskuterar en barriär i inloppet. Men det är ju en fråga om vad det får kosta. Vissa områden är det kanske inte så klokt att bygga på, säger Sofia Thorsson. FRIHAMNEN ÄR ETT sådant lågt beläget område där riskerna är stora. Här finns långsiktig­a planer på att bygga 9 000 bostäder, 15 000 arbetsplat­ser och flera skolor.

– Det är ett känsligt område som måste hanteras redan idag eftersom det ligger så lågt. Man får se till att man bygger på högre nivåer, säger Sofia Thorsson.

”Det är ju en fråga om vad det får kosta. Vissa områden är det kanske inte så klokt att bygga på” SOFIA THORSSON.

 ?? Arkivbild: ADAM IHSE ?? MER VATTEN. Det här är en syn vi kommer att få se mer av om temperatur­en i världen stiger.
Arkivbild: ADAM IHSE MER VATTEN. Det här är en syn vi kommer att få se mer av om temperatur­en i världen stiger.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden