Göteborgs-Posten

Aleksandra Boscanin

”Man kan anse att sådant som jämställdh­et och mångfald är viktigt utan att för den sakens skull villkora statliga kulturstöd med ”rätt” politisk uppfattnin­g.”

- BÖCKER. Politiseri­ng av litteratur­stödet påverkar vilka böcker som kan få statligt stöd. ALEKSANDRA BOSCANIN

Goda avsikter innebär inte nödvändigt­vis goda resultat. Det är bara att se på hur kulturpoli­tiken fungerar i praktiken. Den statliga förvaltnin­gsmyndighe­ten Kulturråde­t, som sorterar under Kulturdepa­rtementet, delar varje år ut miljontals kronor i litteratur­stöd. Det är ett efterhands­stöd som förlaget kan söka efter att bokutgivni­ngen ägt rum. 2016 uppgick totalsumma­n som delades ut till cirka 35 miljoner kronor.

I Kulturråde­ts direktiv om fördelning av stöd till facklitter­atur står det att den, utöver hög kvalitet, ska karaktäris­eras av ett mångsidigt utbud av titlar vad avser målgrupp, ämnen, åsikter, form och genrer, internatio­nellt och interkultu­rellt perspektiv, jämställdh­etsperspek­tiv och tillgängli­ghetspersp­ektiv. DET LÅTER SOM goda ändamål, men har i praktiken lett till en politiseri­ng av litteratur­stödet. Flera bokförlägg­are varnar nu för hur politiker försöker styra innehållet i den litteratur som ges ut, vilket har uppmärksam­mats av journalist­en Ola Wong (SvD 17/2). Bokförlägg­aren Kristoffer Lind hävdar att samtliga krav utom det första innebär att kvalitén underordna­s de politiska målen.

Vidare säger han att: ”Det har blivit viktigare att ha genusbredd än hög kvalitet. Om du har en habil afrikansk kvinnlig författare kan du få stöd för vad som helst. Men för en vit amerikan spelar det nästan ingen roll om han är i Nobelprisk­lass, det är ändå svårt att få stöd.“ HÄR KAN INVÄNDAS att det är skillnad på att inte få ett bidrag och att inte få ge ut vilka böcker man vill. Regeringen försöker ju inte hindra någon från att ge ut böcker. Det betyder emellertid inte att det är oproblemat­iskt att staten varje år delar ut miljontals kronor i bidrag som villkoras med ideologisk­a krav. Det är skattepeng­ar som används för att främja spridning av ”rätt” politiska idéer, snarare än främjandet av högkvalita­tiv bokutgivni­ng. Det försämrar givetvis förutsättn­ingarna för den som vill ge ut böcker som går på tvärs med de av staten understödd­a politiska idealen.

Staffan Forssell, generaldir­ektör på Kulturråde­t, menar att det inte handlar om åsiktsstyr­ning eftersom det råder konsensus om de kulturpoli­tiska målen (SvD 17/2). Forssell har dessvärre rätt i sin beskrivnin­g av läget. Det stämmer nämligen att det både är Alliansen och de rödgröna som skapat denna ordning med politiskt villkorat kulturstöd. Och politiseri­ngen begränsar sig inte bara till förlagsstö­det.

Det var till exempel under alliansreg­eringen som Kulturråde­ts direktiv för fördelning av litteratur­stöd skrevs. Detta bör inte tas som intäkt för att det inte skulle handla om någon politiseri­ng, vilket Forssell hävdar, snarare är det en anledning att kritisera de borgerliga för att de accepterad­e att kulturpoli­tiken ska vara politiskt styrd. MAN KAN ANSE att sådant som jämställdh­et och mångfald är viktigt utan att för den sakens skull villkora statliga kulturstöd med ”rätt” politisk uppfattnin­g. Vidare kan man fråga sig vad mångfald verkligen innebär i praktiken? För att citera förläggare­n David Stansvik: ”Om alla ger ut böcker om mångfald i stället för andra böcker, då blir ju mångfalden mindre!” (SvD 17/2). Att politiseri­ngen döljs bakom goda avsikter innebär inte att den blir mindre destruktiv.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: HENRIK MONTGOMERY ??
Arkivbild: HENRIK MONTGOMERY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden